Akusztikus orgazmus a Kodályban

Lajtos Mónika Zene
PDF
A Pécsi Hangzás koncertsorozat záró akkordjaként egy este léptek színpadra a helyi hiphop és reggae zene képviselői. A Zagastic, a Zuboly és a Punnany Massif  (képünkön) előadásában felcsendültek a régi, jól ismert dallamok, azonban megszólaltak új és átdolgozott nóták is. Nem csak a hallójáratainkat kényeztették a bandák, de egy vizuális pulzálásban is részt vehetett a nagyérdemű.

A  rendezvényt a pontosság és a szervezettség jellemezte. A Zagastic zenekar este hétkor megszólaltatta hangszereit és bevezetett minket a könnyed jamaicai hangulat világába. Ez egyfajta előételként szolgált, hiszen már felkészített minket a különböző stílusú hangszerek akusztikus orkánjára. A kicsivel több, mint fél órás koncert után fellépett a Zuboly, akik már mosolyra is fakasztották a közönséget abszurd és huncut humorukkal. A beatbox, a dob, a rap és a különböző fújós hangszerek randevúja egy csapatban, megfűszerezve még népzenei elemekkel. A végeredmény a közönség lelkes tapsvihara, melyet rövidke szünet követett a nagy finálé előtt.

Az este abszolút sztárvendégeinek a Punnany Massif és lelkes segítőik számítottak. A színpadon majd száz ember közreműködésében egy olyan elképesztő produkciót láthattunk, ami egészen egyedülállónak számít a hazai zenei életben. A különböző stílusok tökéletes összhangban jelentek meg a vonósok, a kórus, a fúvósok, a néptáncosok, a breakesek, a dobosok, a gitáros és a szintetizátoros körében. A szem-mágnesként ható színpadi produkciót csak tátott szájjal lehetett végignézni, olykor-olykor még tapsolni is elfelejtettem. Olyan slágerek szólaltak meg, mint a Telik, a Nincsen zsé és a Turist gájd című számok (aminek átdolgozott verziója, a Pécs aktuál csendült fel), melyek teljesen más hangzásvilágban jelentek meg, előtérbe hozva a lágyabb ütemeket és a vokált.
Az estét a katarzis jellemezte, ugyanis az ott lévők nagy része megdöbbenve tapasztalata, hogy milyen sokszínű és egyedi tud lenni egy alapvetően rappel operáló együttes, akik bevallásuk szerint nem hiphop banda, csak ilyen elemek is megtalálhatóak a zenéjükben. Az MR2 Akusztik című műsorában már megvillanthatták zenei tudásukat a fiúk, de ekkora előadótáborral még nem volt dolguk, és eléggé izgultak is a fellépést illetően. - elmondásuk szerint. szerencsére Erre nem volt okuk, hiszen az este remekül sikerült. Mondhatni tökéletes volt.

 




Hozzászólások

 
0 #6 Guest 2011-04-26 15:39
Hármasnak. Engem is már egy ideje érdekelne egy jó orgazmus:::)))
Idézet
 
 
0 #5 Guest 2011-04-20 20:40
Kossuth rádió reggeli műsor:
Ma se feledjük Kodály Zoltán szavait:"Két ember között a legrövidebb út egy mosoly."

Ha ezt Cs. Cs. egyszer "sütötte volna el", nem említeném, de most már hónapok óta ezzel az (egyébként kedves) gondolattal búcsúzik.

Hadd kérdezzem meg: kinek, hol mondta, írta ezt Kodály, mert a 2 kötetes VISSZATEKINTÉS c. munkájában sehol nem találtam.

De, ha mondta volna is valakinek élete során, akkor is kérdőjelezném.

Olyat mondott, hogy MI ÉRTELME CSOMAGOLNI A VÉLEMÉNYT, MI ÉRTELME SZÉPÍTGETNI, MEG KELL MONDANI KÖNTÖRFALAZÁS NÉLKÜL, SZEMTÜL SZEMBE.

Kodály frappánsabban, rövidebben mondta, nem emlékszem rá pontosan, de a lényeg az, hogy Kodály "mosoly-ügyben" nem volt egy Kiszel Tünde.

Várom a bizonyítást, mert szép gondolat (nem mellesleg)!
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2011-04-20 20:26
Másra szoktuk használni az "orgazmus" szót, de akusztikusban is van róla elképzelésem.

Hogy a tartalommal itt nemigen(?) konveniál, az nem a szót, hanem alkalmazóját minősíti.

Mónikát nem ismerem, fiatalnak gondolom.

Nézzük el neki, hisz az orgazmus mégiscsak kellemesre asszociál, s talán épp ezért indokolt is lehet, kivált egy hölgy tollából.

Hadd élvezkedjünk!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2011-04-19 21:23
Érdekelt volna az orgazmus.

Na, mindegy!

Majd máskor.
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2011-04-16 16:21
eszméletlen volt, kösz srácok:)
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2011-04-15 15:11
Yeeeeeeeeeeeess sss! Jó buli volt, aki lemaradt az piszok rosszul tette!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés