Túl a síneken, térképen, időn

Közélet
PDF
A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Pécs város egyik új büszkesége. De mindenki vigyázzon, mert ha eltéved, azt hiheti, hogy lement a térképről (képünkön).





Légvonalban, öt kőhajításnyira az EKF egyik nagyberuházásától, kisebb-nagyobb „csodák” várják a kirándulókat. Mintha nem is ugyanaz a város, hanem egy szörnyű környék, más évezredből maradt volna hátra.


Túl a vasúton, déli irányban megállt az idő. Az út mentén olyan kőkoloncok várnak sorsukra, amiket a normandiai partraszállás idején a németek komoly tankakadályként használhattak volna fel.

Jogos a kérdés mi az út, vagy mifene bitumenes csík neve. De ez sem egyértelmű. Hiszen az egyik táblán Sport utca, a másikon Nagybalokány szerepel. Vélhetően az egyik igaz is lehet, de ez nagyjából mindegy.



Egy ház, amit szabályosan összecsuktak

Az már kevésbé, hogy az egyik kanyar után egy lapra szerelt ház fogadja a kíváncsiskodót. Egy szétbontott panelépület hever ott. Azt sem lehet tudni, közterületről, vagy magánportáról van-e szó? De inkább előbbi lehet, hiszen körbekerítve nincsen. Ám, az bizonyos, csúfságnak, balesetveszélynek nem utolsó.



Tábla jelzi, erre már nincsen tovább semmi, csak zsák

Ott, ahol aztán végképp kezdődnek az ipartelepek, de korábban sokkal fényesebb, ma már kopott tábla közli: zsákutca. Ám arra már normális kalandvágyó úgysem menne tovább, mert nincsen hová.

Visszafelé, egy kissé elkalandozva kiderült, a rosszabb minőségű földút sem visz sehová. Legfeljebb az derülhet ki a kerítés mellett, hogy a Nagy Imre utcai trafóház egyszerűen „átcsúszott” ide. Valami komoly bűne lehetett, ha száműzetése eddig vetette. Talán emléknek maradt meg rajta a felirat, egykor jobban ment a sora.

Voltak az új könyvtár helyszínének kijelölésekor olyan vélemények, amelyek szerint nem a legjobb környéken húzták fel a házat. Egy üzemanyagtöltő-állomást, meg egy gyorséttermet is sűrűn emlegettek ezzel kapcsolatban. De azok világvárosi alkotások a másik véglethez képest.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés