Japán képek a Nádorban

Bereczki Lajos Képzőművészet
PDF
Szerda délután nyitották meg Pécsett a Nádor Art & Flowers galériájában a Wakabayashi Fumio japán grafikusművész rézmetszeteiből álló kiállítást. A távolkeleti művész munkáit felesége Husz Ágnes hozta Pécsre, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a képek értékesítéséből származó bevételt a fukushimai katasztrófa áldozatainak ajánlják fel. (Tekintse meg az eseményen készült képeinket írásunk végén!)


A Megnyitóra annyian ellátogattak, hogy szinte moccanni sem lehetett a galéria emeleti kiállítóterében. A művész is megjelent, ha csak virtuálisan is, de ezáltal ő is élvezhette az internet és számítógépes technika jóvoltából a megnyitót. Többen integettek a web kamerán keresztül neki és oda-vissza elhangzottak jókívánságok több nyelven is.

A tárlatot Husz Ágnes keramikusművész és Gamus Árpád a Pécsi Galéria vezetője nyitották meg, utóbbi hosszasan méltatta a japán alkotó által befutott pályát és a most kiállított alkotásokat. A nagy érdeklődés is mutatta nem akármilyen munkákat láthat a pécsi közönség. Wakabayashi Fumio saját készítésű, merített papírra nyomott színes rézmetszetei egy teljesen más világot tárnak elénk. A színes foltok elhelyezése és a részletgazdag kidolgozás a tradicionális japán alkotásokat juttatja eszünkbe. Itt mindennek helye és szerepe van, különleges egyensúly és harmónia tükröződik a munkákról.

Ágnesék Naganoban élnek, ahogy elmondta lapunknak náluk „csak” földrengés volt, de így is szörnyű károk keletkeztek és a lakosság nagyon megsínylette a katasztrófát. Ezzel az akcióval az ott élő embereket kívánják segíteni, a nyomatokat viszonylag egyszerű volt Magyarországra hozni a cél most az, hogy az eladásból származó bevételt egy otthoni, azaz japán számlára utalják át, amely a szerencsétlenül járt emberek megsegítését szolgálja. A kiállítás másik érdekessége, hogy a hely, ahol a tárlat otthonra talált egy itt élő és vállalkozást vezető holland úriemberé, akinek Pécsváradon van kerámiaüzeme.

Így a meglehetősen nemzetközire sikeredett összefogásból bizonyára lesz valami, magam is csak biztatni tudok mindenkit arra, hogy menjen, nézelődjön, ja és persze lehetőség szerint vásároljon is, hiszen ezzel sok ember életét teheti könnyebbé a távoli szigetországban.

A kiállítás megtekinthető május 22-ig
Nyitva tartás: H-P: 10-19 Sz-V: 10-14





Részlet a kiállításból




A művész több ezer kilométerre tőlünk figyelte az eseményt




Husz Ágnes igazgatja a videó kapcsolatot




A galéria holland tulajdonosa (balról) a megnyitón is részt vett




Talán látszik a tükröződő üveg felület ellenére is a kép




Gamus Árpád megnyitja a kiállítást




A kiállítás zenei nyitányát Gárdai Viktória fuvolaművész szolgáltatta




Ágnes bemutatja  a közönséget férjének




A melódia felkúszott az emeleti kiállítótérbe is



Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2011-05-13 13:19
Örülök, hogy ott lehettem a megnyitón, az élményt megélhettem, és meg is örökíthettem mozgóképen.
Gratulálok az alkotásokhoz, és a szervezéshez.
Puszi Ági, és üdvözlöm Fumiot. :lol:
Idézet
 
 
+1 #1 Guest 2011-05-13 09:08
Köszönöm a frappáns cikket, remélem sokaknak kedvet csinál, és itt mondok újra köszönetet Antoninak a galéria és virágüzlet tuladonosának, akinek nagyvonalúsága nélül nem jöhetett volna létre e kiállitás.
Husz Ágnes
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés