Mégis lehet jól kövezni!

Közélet
PDF

Egy tévhit eloszlatására is alkalmas volt az EKF megújuló terei közül, a Szliven áruház környéke, illetve a Rókus sétány (képünkön). Ezek szerint mégis le lehet tenni térköveket szépen, pontosan, úgy, hogy ne kotyogjanak.



A tér, a sétány bejárásakor feltűnő volt, hogy a kövezők jó munkát végeztek. Van erre ellenpélda bőven a baranyai megyeszékhelyen. Most más csak azt kellene kinyomozni, mi a fontosabb dolog. A megfelelő minőségű anyag, ami annyira azért nem szép. Vagy a szakértelem, mert talán az sem elhanyagolható.



A kövek rendezettek, de csikkek csúfítják

Nyilván jobb lett volna több színt belevinni a térfelújításba, ám erre a válasz a pénz hiánya. Mindegy, legalább nem csámpásak a vonalak. Már ilyen apróságoknak is lehet örülni. Takarítani persze lehetne sűrűbben is a járdákat. Bár nem egyformán elhanyagolt a terület. Ezek szerint vannak olyan boltosok, akik néha felsepernek. Ez persze nincsen összefüggésben az építők korábbi munkájával.

Az áruház előtti pad viszont esztendőnél rövidebb idő alatt veszítette el a színét. Az idő vasfoga a fát sem kíméli, hogy frappáns képzavarral éljünk. Vagy a festéket spórolták el még az átadás előtt, vagy csak ennyit bír ki. Ha viszont ez így van, akkor hamarosan az enyészet fog győzni.



A lyukak töredezettek, pedig most készültek el

Akad ellenben egy olyan építészeti, egyben látványmegoldás, amiről talán nem túlzás azt állítani, elhibázott. Az pedig nem más, mint egy falforma. Tele lyukakkal, amik a betonozás során itt-ott sérültek. Nyilván azért, mert ilyen anyagból, ilyent ekkora aprólékossággal nem lehet készíteni. Ami a tervezőasztalon, esetleg a számítógép képernyőjén jól mutatott, az a valóságban nem úgy adja magát.

Sok hátránya mellett van egy olyan is, ami még ront a helyzeten. A kosz, por jól megül a homorú mélyedésekben. Takarítani, mosni viszont nem szokták. Egy idő után nyilván ellehetetlenül a dolog, szinte megfeketedik a felület. Akkor majd jöhetnek a közmunkások, esetleg a vállalkozók, jó pénzért.

Az akadálymentesítést viszont megoldották. Persze nem tökéletesen, egyes részeknél nagyokat kell kerülniük a kerekesszékeseknek, a babakocsis anyukáknak. De egy kis mozgás senkinek sem árthat. Bár aki rendszeresen jár arra, az azért bizonyosan nem ilyen megértő. Nem is szólva a sietőkről, de mindeni induljon el időben, ha dolga akad.



A víz még lezárva, ezt felirat is hirdeti

Kissé fanyalogva megállapíthatjuk, a környezet nem lett világvárosi. A szocialista városképet nem lehetett teljesen eltüntetni. A réginél azonban sokkal szebb, akinek a mostani állapotok nem tetszenek, gondoljon vissza a korábbi járdalapokra. Amik kiszolgálták idejüket, ezért hát megérettek a felszedésre.

Ráadásul a „szétesés” jelei sem mutatkoznak a munkák befejezte után sem. Egyszóval nem lehetünk elégedetlenek, bár nagyon dicsekedni sem lehet a látvánnyal. Ha egy szliveni baráti csoport erre jár, ápolva a testvérvárosi kapcsolatokat, nekik mindenképpen érdemes megmutatni a környéket. Esetleg még a kissé már ódivatú boltot, bocsánat, áruházat is meglátogathatják. Aztán visznek valami ajándékot bolgár barátainknak.   

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés