EuroCine 27 filmfesztivál Pécsett

Lajtos Mónika Színház
PDF
Az Európai Unió által 2004-ben elindított vetítéssorozatot idén először nálunk is megrendezik.. A már tradicionálisnak számító fesztivál eddig csak 25 országban vendégeskedett, az EU később kibővült két újabb tagországgal, így immáron EuroCine 27 néven járja be a kontinenst. Itthon április 14. és május 13. között vetítenek filmeket három hazai nagyvárosban: Budapesten, Szegeden és Pécsett.

A tavalyi európai kulturális főváros egy újabb színes rendezvénnyel gazdagíthatja programpalettáját, mivel itt láthatjuk vendégül az EU egyik legelismertebb fesztiválját. Nem titkolt szándéka ennek az eseménynek, hogy közelebb hozza a különböző kultúrákat, hiszen egy nemzetközösségbe tartozunk, mégis hatalmas különbségek vannak az országok között és alig ismerjük egymást. A mozikban a vetítések során a 27 tagállamból kiválasztott filmek egy-egy gyöngyszemét mutatják be, melyek témája igen változatos. Ezek egy részét  Magyarországon eddig még nem láthatta a nagyközönség, így a rendezvény különlegessége még nagyobb hangsúlyt nyer.

Az idei, immáron nyolcadik alkalommal megrendezett esemény a kisebbségek helyzetéről számol be. A magyar EU-elnökség egyik fő célja, hogy az európai cigányok elfogadását beépítse a társadalmi öntudatba, és reális képet adjon eme nép igen nehéz sorsáról. A témához kapcsolódóan készült egy film is, a Tony Gatlif által rendezett Liberté című francia alkotás, melyben a romákkal szembeni előítéleteket és a népről való tudatlanságot mutatja be. A filmfelhozatalt a nemzeti sokszínűség jellemzi, hiszen a nyolc alkotás közül lesz lett, brit, svéd és bolgár alkotás is. A műfaji keretet főleg a dráma határozza meg, de láthatunk dokumentumfilmet, valamint vígjátékot is.

A fesztivál során vetített alkotások Pécsett április 27. és 28. között lesznek láthatók az Uránia moziban. A jegyek minden előadásra igen kedvezményes áron, 500 forintért megvásárolhatók. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal lehet megtekinteni.

A program:

Április 27.
16:00 A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik (bolgár)
18:00 Libertee (francia)
20:00 Vogelfrei (lett)
22:00 Szabadíts meg minket a gonosztól (dán)

Április 28.
16:00 Tobruk (cseh)
18:00 Egyszer élünk (angol)
20:00 Broken Promise (szlovák)
22:00 Burrowing (svéd)

Az fesztivál facebook eseménye: http://www.facebook.com/event.php?eid=114491221964200

A fesztivál honlapja:
http://www.eurocine27.hu/index_hu.html

 
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés