A POSZT jegyeit már kapkodják

Színház
PDF
Megkezdődött a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozó jegyeinek értékesítése. Ami annyit jelent, egyes előadásokra már el is fogyott az összes belépő. A rendezvény ügyvezetője, Stenczer Béla ezt várta. A képen a POSZT programja látható.



A kezdésig, az ünnepélyes megnyitásig még egy hónapnál is több idő van vissza. Mégis túlzás nélkül állíthatjuk, lassan felmegy a függöny. A program, ami a nézőkre, illetve a zsűrire, meg a szakmára vár, már összeállt. Az események egyre gyorsulnak, az idő fogy, még számos dolog bizonytalan.

Az fix, Pécs Megyei Jogú Város, illetve annak vezetői 75 millió forinttal támogatja a találkozót. A központi költségvetésből befolyó összeg viszont még tökéletesen bizonytalan. Már csak azért is, mert az országos fesztiválokra vonatkozó pályázatot még ki sem járták. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem lesz ilyen pénz, ám egyelőre az érkezésének ideje, nagysága bizonytalan. Az 50 millió forint csak álomnak számít, de ha 30 lesz belőle, az is jónak tűnik.

Egy ilyen sorozatnak természetesen akadnak saját bevételei is. A jegyeladásokból befolyhat 20-25 millió, míg az egyéb támogatói összegek elérhetik az 5 millió forintot. Ebből kell kigazdálkodni a teljes költségvetést, ami önmagában felér egy bűvészmutatvánnyal. Olyannal, amit amúgy egy kötéltáncos ad elő, védőháló nélkül.



Az ügyvezető. Stenczer Béla már a tizenkettedikre is gondol

– Alig kettő órával a pénztár nyitása után már elvittek ezer belépőt – árulta el Stenczer Béla, aki mindezt a számítógépéből „leste” ki. Szóval nem kellett elszaladnia a kasszához, gyorsleltárt készíteni, mert minden pillanatban mindent láthat irányítóként.

– Ezzel nagy meglepetést nem okozott. Az lenne a furcsa, ha nem ez történt volna!
– Mindezt csupán azért jegyeztem meg, mert amikor kevesebb, mint egy évvel ezelőtt átvettem a vezetést, nem lehetett mindent pontosan előre látni. Ne feledjük, közben azért a Pécsi Nemzeti Színház vezetésében is történt változás. Természetesen az új igazgató is mindenben partner, de azért neki a „saját” ügyeit is vinnie kell. Itt bejáratott gépezet működik, ám nem feltétlenül a korábban megszokott módon. Hiszen a megelőző kettős irányítás, Simon István és Jordán Tamás is elköszönt a POSZT-tól.

– Szervezési szempontból milyen műsorszámok várhatóak?
– Előbb egy szóra azért még álljunk meg a tartalomnál. A versenyprogramról bátran kijelenthetjük, parádés. De drágább is, mint a korábbiak voltak. Ez 15 milliós plusz kiadást jelent. Fontos viszont megjegyezni, azért még nem maradt el játék, mert valami többe kerül, mint az előző alkotások.

– Ha most még nem is minden világos, egyértelmű, azért a kezdésre, június elejére valamennyi dolog a helyére kerül?
– Azon dolgozunk! Mert megint felerősödtek olyan hangok, miszerint jobb lenne váltott helyszínnel rendezni a sorozatot. A világ viszont arrafelé mutat, a nagy művészeti produkciók helyhez kötöttek. Kissé merész példával élve, egy Cannes, Berlin, Prága városával jelzett esemény egyértelműen hozzájuk kapcsolható. A mi találkozónk nevében is benne van: pécsi. Ide kötődik, itt szeretnénk tartani. Ennek kapcsán lesz két tanácskozás. Az első május 13-án, a fővárosban. Aztán a POSZT ideje alatt itt folytatjuk, második körben a diskurzust. Ha sikeresek leszünk, akkor jövőre szintén házigazdák lehetünk.    

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés