Üres könyvtárak nyomában

Közélet
PDF
A könyvek legtöbbje a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontba költözött. Ebből következően aztán házak ürültek ki, néptelenedtek el. Ettől kezdve folytatás várható. A kép a Király utcában készült.



Mivel az új, az EKF évében átadott impozáns beruházás elkészült, hát a tudásnak van méltó háza a baranyai megyeszékhelyen, az Universitas utcában. De az üzemeltetést is hárman vették át, vagyis különböző helyszíneken, több „ágon” is felszabadultak terek.

Pécs Megyei Jogú Város állja a modern központ működési költségeinek egyik részét. Mellettük a Baranya Megyei Önkormányzat, valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) érintett az ügyben. Ebből következően nem annyira egyszerű a képlet, mint elsőre gondolnánk.

Egy pillanatra most ragadjunk le a városnál, mert a felsőoktatási fellegvár, illetve a megye önálló költségvetéssel rendelkezik. Ebből következően azok nem közvetlen módon a városi adófizetők pénzével gazdálkodnak.



A Széchenyi téri ingatlan sorsa még bizonytalan

Információink szerint hamarosan, az elkövetkező hét vége felé várható bizonyos állásfoglalás baranyai szinten arról, mi legyen a volt Csorba Győző Megyei és Városi Könyvtár további sorsa, az Apáca utcában. Ezzel összefüggésben két további pécsi épület is érintett. Az egyik a Széchenyi István téren lévő Művészetek és Irodalom Háza, ami városi tulajdonú, fenntartású. A másik pedig a Király utcában lévő korábbi Pécsi Városi Könyvtár egyik egykori fiókkönyvtára, illetve gazdasági-, munkaügyi-, irodai központja.

Más-más érdekek mentén, de léteznek elképzelések a további hasznosításukról. Egyik megoldásként akár újra lehetne könyvek tárháza az egyik, ha nem is teljes kapacitással. De más, úgynevezett alternatív kulturális helyszínként sem lehet lemondani róluk.

A bizonytalanságot az is okozhatja, miszerint nem zárható ki egy esetleges értékesítés sem. Akkor pedig mindez, illetve a befolyt összeg csökkenthetné a város amúgy jelentős adósságállományát. Erre persze mindenki joggal mondhatná, megint elveszne a pécsi vagyon bizonyos hányada, egy ingatlan által.    

Azért azon viszont senki se lepődjön meg, ha mégsem lesz olyan gyors a döntés, mint azt most sugallta egy hozzáértő. Mert a dolgok állami szinten nem olyan fürgén mennek, mint azt hinnénk. Hamarosan meglátjuk, mire jutnak a döntéshozók.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés