A vízminőség állandóan remek

Közélet
PDF
A sportszezon egész évben zajlik, a strandidény természetesen a nyárhoz kötött. Egy a lényeg: a pécsi Hullámfürdőben, illetve az Abay Nemes Oszkár Sportuszodában nincs gond a vízminőséggel. (A képen Kiss Mihály üzemvezető látható.)



Panaszra emberemlékezet óta nem volt példa. Ami két dolgot jelenthet. Vagy a rendszer működik hibátlanul, vagy a szakemberek értik kiválóan a dolgukat, esetleg mindkettő együtt. Az bizonyos, kicsiktől a nagyobbakig, bárki bátran vetheti magát a hullámokba, mert panaszra nincs ok, a tisztasággal kapcsolatban.

– Az úszómesterek naponta három alkalommal vesznek mintát – adott betekintés a munkamenetbe Kiss Mihály üzemvezető. – Azokat természetesen egy műszerrel bevizsgálják, majd folyamatosan vezetik a jegyzőkönyveket, naplókat. Emellett az ÁNTSZ munkatársai szintén időszakosan kijönnek egy-egy elemzésre. Ezek általában bejelentettek, de „rajtaütés” is elképzelhető. Ami csak nevében félelmetes, mert mindig minden kiválóan funkcionál.



Öntsünk tiszta vizet, de ne a pohárba, a medencébe

– A fővárosban elhangzott olyan felvetés, miszerint a vizet az egyik sportuszodában túlságosan klórozzák.
– Ezt nem értem pontosan ám tény, literenként az említett anyagból 1 milligramm lehet a folyadékban. Olyan már volt, aki azt mondta, ha érzi a klórgáz szagát, akkor úgy véli, tiszta minden. De túlzásba felesleges esni. Ráadásul a rendszer nem is engedné. Persze, minden elromolhat, akadt ilyenre egyszer példa egy másik uszodában, bár szerencsére hamar kiderült a dolog.

– A sportmedence fedett, ott talán egyszerűbb a tisztítás. Mivel viszont jön a meleg, kinyitnak a fedetlen vízfelületek is, ahol több a veszélyforrás. Levelek, madarak, napolaj, lehetne sorolni.
– A mechanikai szennyeződéseket üzemidőben, folyamatosan eltávolítják a kollégák. A medencék falára kirakódó zsírokat, olajokat vegyszerrel, zárás után szokták eltüntetni a takarítók. Abból a vendégek semmit sem tapasztalnak.

– Milyen gyakran cserélik le teljesen a vizet?
– A sportrészben évente kettő esetben leengedjük a folyamatosan forgatott, tisztított „közeget”. Akkor az megy végleg a csatornába, jöhet helyette a friss, teljesen kifogástalan anyag. De naponta forog az egész, mintegy 10%-os pótlás elképzelhető. Vagyis nincsen pangás, zajlik a szűrés.

– Ezek szerint az összes vendég nyugodt lehet a strandszezon kezdete előtt?
– Nincs ok az aggodalomra. Az iskolai szezon végére teljes kapacitással várjuk a látogatókat, minőségi keretek között.

Hatalmas mennyiségről van szó

Az ötvenméteres medencébe 2100 köbméter víz fér . Mindez 2 100 000 liter, ami  szinte felfoghatatlan tömeg. A leeresztése legalább négyórás feladat. A feltöltés ennél is hosszabb időt vesz igénybe. De nem amiatt cserélik ritkábban, hanem mert a zártláncú tisztítás korszerű, másrészt viszont olcsóbb is, mint más megoldások.

Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2011-05-05 19:35
Nem csak a klór a baj, télen nagyon hideg az uszoda vize! Nagyon gáz!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2011-05-05 19:34
Remek a vízminőség, csak az úszás után gyullad be a szemem a sok klórtól!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés