Méltó zárás – TEF 3 .nap

Lajstos Mónika Zene
A kezdeti „tömeghiány” ellenére a fesztivál záró napjára, azaz péntekre igencsak megtelt az Expo Center kül- és belterülete. Az este egyértelmű sztárvendége az osztrák Parov Stelar Band volt, melynek tagjai koncertjük előtt adtak interjút a fesztiválbuszukban.


Már délután lehetett sejteni, hogy nem az elmúlt napok pangása lesz jellemző az esemény zárónapjára. Az egyetemi karok csapatai mindent beleadtak a játékok során, végül a FEEK képviseletében a Drugs Bunny szekciója vihette haza a jutalomitalokat. A Pajta színpadnál Roy és Ádám vette rockosabbra a figurát és ráhangolta a népet az esti táncolgatásra. Az Élőzenei színpad táncterét a Ska-Pécs melegítette be a Parov Stelar Band előtt. Az osztrák banda az elektronikus, a breakbeat és a jazz elemeit vegyítve egy hatalmas partit hoztak össze. Az elektronikai vonalat Neil Landen, Firedog és a Space Inhalerz képviselte, akik újból megtöltötték az Elektro színpad küzdőterét. A retro vonalat pedig ezúttal a Hip Hop Boyz formációja erősítette és olyan nagysikerű slágereket adtak elő, mint például A hegyekben fönn, vagy a Megbántottak.

Parov Stelar eredetileg lemezlovas, aki később gyűjtötte maga köré lelkes csapatát, így megalakult a Parov Stelar Band. Az interjú során magát, Parovt kérdeztük a bandáról, a dalaikról és a magyar közönségről.

– Miért lett ez a neved?
– Ez egy kitalált név és szerintem a zenész szakmában jobban is hangzik.

– Mi befolyásolja a zenédet?
– A való életben akármi történik az emberrel, szinte mindenhol tud inspirációt találni. Ez minden művésznek a sajátja, hogy ki honnan gyűjti. Én az élet minden területén meg tudom találni az inspirációmat, de ezzel a legtöbb művész szerintem így van.

– Hogy születnek az egyes dalok?
– Kicsit olyan, mint a festés. Először kitaláljuk az alapot, az általában a basszus és e köré építjük a többit. Ez a különbség a klasszikus és a mi zenénk között. Amikor elkezdjük, még nem tudjuk pontosan, hogy mi a vége, szinte alakítja saját magát a dal.

– Hogy tekintesz a Parov Stelarra, úgy mint magadra, vagy a zenekar összességére?
– Egyedül kezdtem, aztán elkezdett nőni a zenekar. A kettőt nem lehet szétválasztani. Mindenki dolgozik mindenkivel és mint zenekarra tekintek magunkra. Közben is jönnek emberek és mindenki hatással van a zenekar működésére. Itt van az új énekes, Chloe, aki már nagyon mélyen benne van a zenei világ kialakításában.

– Már játszottatok Pécsen. Mi a véleményetek a hazai közönségről?
– Fantasztikusak. Már Magyarországon is többször játszottunk és mindenhol csodálatos volt a közönség. Magát az országot is szeretjük és ha itt koncertezünk mindig azt tapasztaljuk, hogy jól érzik magukat az emberek.
– Van egy lemezkiadód. Hogy látod az eladásokat és szerinted miképp lehet lemezkiadóként érvényesülni?
A digitális eladások felé mozog a világ és néhány év múlva megszűnnek a CD-k. De azért ennyire előre nem lehet látni a jövőben. Bármi megtörténhet. Mondták már sok dologra itt a zenei világban, a zenei piacon, hogy meg fog szűnni, de még mindegyik működik. A digitális eladás tulajdonképpen most realizálódott és ilyen irányba fognak elmozdulni a CD eladások is.

– Korábban nyilatkoztad, hogy van egy Coco nevezetű belső inspirációd. Ez működik még?
Igen, Coco még mindig él és inspirál.

– Most jött ki az új lemez. Melyik a kedvenc számod és mi a különbség az egyes albumok között?
– Nem tudom megmondani, melyik a legjobb, de mikor csináltunk egy albumot, mindig más dolgok befolyásolták az elkészítését. Van amelyikről azt gondolom utólag, hogy nem olyan jó, de van olyan is, amit meghallgattam újra és még mindig nagyon tetszik. Nem lehet megállapítani, hogy melyik a legjobb. Az ember mindig azt gondolja, hogy a legújabb a legjobb, de mikor visszahallgatja a régieket, rájön, hogy akkor más dolgok befolyásolták és ez mindig ugyanolyan jó.

– Terveztek új albumot?
– Igen, novemberben szeretnénk kiadni. Még néhány perce is pont ezt próbáltam összehozni, megkomponálni, hogy hogyan nézzen ki. Mindenképpen lesz új albumunk, csak most egy kicsit más dolgokkal vagyunk elfoglalva.

– Inkább koncertzenésznek vagy DJ-nek tartod magad?
– Nincs különbség zenész és DJ között. A mai technikai feltételek mellett már a laptop maga is egy hangszer. Ugyanúgy szeretem mindkettőt csinálni. A színpadon nem mindig tudok kiállni, akkor laptopról nyomom. De zenész és DJ között tényleg nincs különbség és remélem, ezt az emberek is szép lassan megértik, ahogyan telik az idő.

 
 

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2011-05-10 18:53
Nagy fütty ez a sógornő! Ilyen ködös dumától befülled a zoknim!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés