Kis magyar kaleidoszkóp

Film
PDF
Hatalmas késéssel mozikban Almási Réka első filmje, ami a rendszerváltás utáni szép, új világot vizsgálja nagyító alatt.






Míting, szélsz, péer, háer, tréning, tímbilding. Ma már ezek a szavak, rövidítések a mindennapok részét képezik, nagyon kevesen nézik a Holdról jöttnek ezen és hasonló kifejezések használóját. Kis hazánkban, mint még sok hasonló országban, a legtöbb ember a multiknál talál munkát, igaz, robotolhatnak a cég dicsősége érdekében napestig. A lényeg a brand építése, együtt! De hol az ember ebben a történetben, mivé próbálja tenni a cég? Többek közt erre a kérdésre is választ kaphatunk, ha beülünk Almási Réka Team Building című filmjére, ami a filmszemléhez képest alig több, mint egy évvel később kerül mozikba. A történet akár egy szituációs játék alapkonfliktusát is adhatná: csapatépítő hétvégét tart az egyik óriáscég vezetői számára. A pár nap eseményeinek rögzítésére egy fiatal videós srácot kér fel a tréner, akit egy előző munka során ismert meg. A cég a team buildingre edzőnek egy angol úriembert kér fel, aki megpróbálja a Nyugaton bevált technikákat a magyar kollégákkal is alkalmaztatni, azonban itt előre nem látott nehézségekbe ütközik. 

A vezetők számára tartott csapatépítő táborban találkozhatunk a jelen magyar társadalmának néhány tipikus figurájával. A karmesteri pálcát ketten tartják: az angol tréner vajmi keveset tud felfogni a magyar lélek rejtelmeiből, tolmácsa és segítője, a karrierista domina (Fullajtár Andrea nagyszerű alakításában) pedig zéró érzelmi intelligenciával rendelkezik. Akiket pedig a vállalati etikettre meg kéne tanítaniuk, azok nem mások, mint Magyarország, kicsiben – hazánk remek színészeinek alakításában. A piramis legalján találjuk a kommunizmusból átmenekített hatvan felettieket, akik megpróbálnak beilleszkedni, bár ez a szép, új világ már nem nekik lett kitalálva. Ezt a „kasztot” Derzsi János és Blaskó Péter képviseli. Az agyatlan, kigyúrt, humorérzék nélküli macsót Kamarás Iván adja tökéletesen, az érzelmileg labilis, önálló döntésre képtelen, de nagyon akaró, irodistából lett főnököt Géczi Zoltán kelti életre. Már amennyi van benne. A hasonlóan lagymatag, nem túl intelligens, de mindig vidám Eleket Elek Ferenc hozza, Nagy Zsolt pedig, mint szinte filmjében az örök kívülálló, szabályokkal mit sem törődő, önfejű lázadót adja. A videóst, aki mindenben a melót látja, az egykor szintén lázadó srácot, Nagy Zsolt karakterének gyerekkori barátját Nagy Péter játssza, akit nagyfilmben eddig csak a Lorában láthattunk. A szebbik nem számbeli hátrányban van a férfiakhoz képest: Szalay Annamária, negyvenes, még nem találta meg az igazit, kétségbeesetten tudna szeretni, csak nincs kit. Varga Mária, akit a kilencvenes évek óta csak elvétve láthattunk filmben, a családanyát alakítja, aki láthatóan szintén nem boldog, és könnyen sebezhető. A harmadik évezred, a new age lányaként Vasvári Emese lebeg a csillagokban, az ilyen embert nehezen lehetne elképzelni vezetőként, de hiteles ábrázolását nyújtja a ma már talán kicsit lecsengőben levő ezotéria-őrületnek.

Az agymosó ügyességi, kreativitást mérő, kommunikációs feladatok teljesítése során lehull az álarc az összes szereplőről, megismerjük a vezetők és a megvezetők igazi énjét. A nyugati és a magyar gondolkodás összeházasítási kísérletéből pedig nem öszvér születik, hanem a rendszerváltás utáni honi viszonyokról készült legpontosabb társadalmi szatíra! Hiánypótló alkotás.

Team Building (színes, magyar játékfilm, 2010). Rendező: Almási Réka
Vetítik: Uránia Mozi
Vetítési időpontok: május 12-18. 18:00


Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2011-05-14 17:42
jó kis film lehet ez, teljesen rendben van, Zoli!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés