Az elveszett gyermek

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Ezzel a címmel rendeztek egésznapos regionális konferenciát Pécsett, az ANK Művelődési Központjában.  A szerdán 10 órakor kezdődő esemény szervezője a Művelődési Központ mellett a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. volt. (Tekintse meg írásunk után az eseményen készült fotóinkat!)

Fiatalokkal, szociális területen és a bűnmegelőzésben dolgozó szakemberek töltötték meg az Apáczai Nevelési Központ színháztermét, ezzel is nyomatékot adva a mai eseménynek. Tették mindezt azért, hogy a címben szereplő elveszett gyermek megkerüljön, sőt hasznos tagja legyen a családnak és a közösségnek.
Dombi-Miroja Erzsébet a Művelődési Központ és Kárpáti Árpád a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. (BIN) ügyvezetője hozták tető, alá a mai eseményt, ezért hozzájuk fordulok, tőlük tudakolom meg, hogy a mai rendezvénnyel mi volt a céljuk, milyen hatást vártak tőle?

Egymást kiegészítve és mondatot, mondatba fűzve bontják ki a kérdést. Megtudom tőlük, hogy Pécsett meglehetősen sok a csellengő, veszélyeztetett gyerek. Különösen igaz ez a megállapítás Kertvárosra, ahol a mintegy ötvenezer ember él, köztük sok kiskorú.  Ahol pedig sok gyermek található, ott csellengő, céltalan emberkék is előfordulnak. A tétlenég pedig nem jó tanácsadó, innen könnyen visz az út az alkohol, a  drog és a bűnözés irányába.

Szerencsére Kertvárosban található egy nagyszerű intézmény, sőt intézmény lánc, amely képes ezeket a gyerekeket befogadni, értelmes elfoglaltsággal lekötni, a közösségbe integrálni. Az Apáczai Nevelési Központ intézményei egyedülálló lehetőséget biztosítanak a fiataloknak a tanórán kívüli lefoglaltságokra. Sokszor késő estig zajlanak a legváltozatosabb ifjúsági szakkörök, hogy csak egyet említek, például a break tánc csoport. A BIN Kft, amely Pécsett városi és önkormányzati szinten lát el ifjúsági feladatokat nagyon örül ennek a nyitott és befogadó intézményhálózatnak. Velük közösen szerveztek már képzőművészeti kiállítást, indítottak képzést, táncversenyt, de tehetségápolásban is együttműködtek már.

A mai regionális konferenciára igyekeztek minden, az ifjúsággal valamilyen formában foglalkozó érintett szervezetet meghívni. A cél az volt, hogy a sokszor egymás mellett, de ugyanazért a célért dolgozó szervezeteket összefogják,  együttes cselekvésre, párbeszédre késztessék. Így kerültek a meghívottak közé az önkormányzat, a rendőrség, a civilek és tanórán kívüli szervezetek képviselői.

Szerda délelőtt előadásokat hallgathatnak a résztvevők, melyek témái a prostitúció, a család, az utca és a drog, valamint a civilek és iskolán kívüli szervezetek voltak. Délután úgynevezett workshpok, műhelybeszélgetések lesznek, ahol egy-egy témát járnak körül a kiscsoport tagjai. A nap egyik kiemelkedő eseménye lesz 15 órától az „Utcán csellengő” színház műhelyének bemutatója, ahol Déry Tibor Óriáscsecsemő című munkájából készült színpadi adaptációt mutatják be. A napot egy beszélgetés zárja, ahol a szakma képviselői a darab alkotóival találkoznak és konzultálnak a látottakról.

A mai esemény nyitánya egy sorozatnak amely ezen az úton kíván haladni. Bízunk benne, hogy ennek nyomán egyre kevesebb utcán csellengő gyerekkel találkozni majd Pécsett!




Elsőként Moór Eszter, Pécs önkormányzatának bizottsági elnöke köszöntötte a résztvevőket




Vendéglátók és meghívottak az első sorban




Meghívott szakemberek egy csoportja



Előadók: (balról) Tóth József pszichológus, Fehér Katalin, szociális munkás, mellette fekete Rita őrnagy a BRFK bűnmegelőzési osztályától




A Baranya Megyei Önkormányzatot Szatyor Győző, a kulturális bizottság elnöke képviselte




Turi Katalin az ANK főigazgatója köszönti a vendégeket




A társszervező, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. ügyvezetője Kárpáti Árpád




Szépszámban gyűltek össze a szakemberek a rendezvényen


Hozzászólások

 
0 #2 Guest 2011-05-27 11:45
Főképp az dicséretes, hogy a civilek tették, nem pedig a város!
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2011-05-25 17:03
Sok elveszett gyermek van mostanában, velük foglalkozni kell! Dicséretes, hogy most több szervezet összefogott!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés