A főpróba jól sikerült!

Közélet
PDF
Az elmúlt hétvégén az ausztriai Siegendorf-ban felkészülési versenyen vett részt a pécsi tűzoltók TFA – Toughest Firefighter Alive (A Legkeményebb Tűzoltó Maradhat Életben elnevezésű verseny) csapata. (Képünk illusztráció!)


 A kilencven főt felvonultató nemzetközi mezőnyben legjobb pécsiként Kecskés Balázs főtörzsőrmester korosztályában a harmadik helyezést érte el.
ahogy Kecskés Balázs beszámolójában hozzáfűzte  -    körültekintően megrendezett, kiváló hangulatú versenyen vettünk részt! Ez jó főpróbája volt az országos bajnokságnak.

Május 27-28-án, hetedik alkalommal fogják megrendezni Budapesten az Országos TFA bajnokságot, a Művészetek Palotája parkolójában. A pécsi tűzoltó csapatok hagyományosan kiemelkedően szerepelnek a megmérettetésen, így idén is nagy reményekkel nevezett a parancsnokság két négy fős csapatot a versenyre.
Első versenyzőnk szombaton 10-órakor indul a rajtvonalról.Bízunk benne, hogy a több mint kétszáz fős nemzetközi mezőnyben bebizonyítják a pécsi tűzoltók, hogy méltán lehet büszke rájuk a megyeszékhely lakossága.

TFA: angol mozaikszó: Toughest  Firefighter Alive (A Legkeményebb Tűzoltó Maradhat Életben). Nagyon jól érzékelteti egy beavatkozó tűzoltó kárhelyen felmerülő munkáját, annak igénybevételét. A verseny résztvevői  a tűzoltóságok állományából kerül ki (hivatásos, állami, önkéntes, létesítményi.)
A verseny
négy állomásból áll, melyeket légzőkészülékkel (kivéve 2. állomás), sisakban, zubbonyban kell leküzdeni
.

1. állomás: A versenyző a rajtvonaltól odaszalad a fecskendőhöz, rácsatlakoztat 2 db „B” tömlőt a fecskendő nyomócsonkjaira, majd a két, 4-4 db „B” tömlőből összekapcsolt alapvezetéket húz ki a 80 m-re lévő jelig. Ezután 2 db földön fekvő, egymás mellett lévő kifektetett „B” tömlőt kell összetekerni egymás után (felismerhetően, amelyet a versenybíró hitelesít) és elhelyezni egy ládában. majd 10 méter futás a célig.

2. állomás: 10 méter futás a starttól a „kalapács dobozig”, ahol 6 kg-os kalapáccsal kell 50-50 ütést mérni a doboz aljára és tetejére. Ezután 20 méter futás után egy 15 kg súlyú műanyag kannát kell átvinni egy 10 méteres alagúton oda - vissza. Eztán futás a következő állomásig, ahol egy 80 kg-os bábut kell felvenni, és 100 métert megtenni vele. Ezt követően 75 méter futás következik a 2,5 méteres akadályfalig, amelyet kötél segítségével kell leküzdeni. Végül 10 méter futás következik a célig.

3. állomás: A rajttól 10 méter futás után, 2 db kéttagú dugólétrát kell egy állványzat emeletéhez beállítani. Ezt követően 2 db15 kg. súlyú műanyag kannával kell a torony emeletére felmenni. Ezután 2 db „B” tömlőt kötél segítségével felhúzni az emeletre és a 15 kg súlyú kannákat levinni a földszintre. 10 méter futás után egy sugárcsőre kell rácsavarni a lövőkét. Végül 10 méter futás a célig.

4. állomás: 12 emeletes épület tetejére felfutáslépcsőn  légzőkészülékkel.


Branauer Zoltán
Pécs MJV Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2011-05-27 12:15
Kell is az erő, hogy bírják 62 éves korig a mentést, oltást, egyebeket!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés