Utcazenétől a rádióig - Járai Márk

Lajtos Mónika Zene
A fogorvosi pályára készülő Járai Márk tipikus példája azoknak a feltörekvő, "kisiparos" zenészeknek, akik önerejükből, pusztán a tehetségüknek és az akaratuknak köszönhetően immáron szélesebb közönség előtt léphetnek fel Pécs és más nagyvárosok különböző helyein, hogy megcsillogtassák zenei képességüket. Új, rádióesélyes dala kapcsán beszélgettem Márkkal. (Fotó: Varga Szilvia)

-    Honnan jött a gondolat, hogy fellépj feldolgozásaiddal különböző bárokban, klubokban?
-    Ez a dolog tavaly ősszel kezdődött, nem feltétlenül magamutogatásként, sokkal inkább nyüstölés hatására. Persze előtte is zenélgettem és megfordultam pár zenekari formációban, de ezzel az énekgitáros felállással csak a tavaly nyári Veszprémi Utcazene Fesztiválon próbálkoztam komolyabban először. Az ottani siker, és a visszajelzések hatására gondoltam ezt folytatni. Így, hogy elkezdődött az őszi szemeszter, és Pécs megtelt diákokkal - a potenciális közönséggel - és a leginkább adott helyszínek egyértelműen a bárok/klubok voltak. Azóta persze érkeztek felkérések egyéb helyszínekre is.

-    Mi alapján választasz zenéket? Hiszen elég sokszínű az előadói repertoárod.
-    Erre a kérdésre a legtöbben talán azt válaszolnák, hogy "azt játszom, amit egyébként is hallgatok". Persze ez jellemző rám is, de sok olyan popsláger van a tarsolyomban, amit egyébként nem is szerettem, és inkább csak a kifigurázás miatt kezdtem el játszani. Ebből az következett, hogy más stílusban előadva megszerettem ezeket a számokat, és folytattam azok feldolgozását, amikben láttam valami fantáziát. Ilyen volt például a Single Ladies, az I Kissed a Girl, és legutóbb Mike Posnertől a Cooler Than Me, amit Felcser "Rendbenman" Máté (Punnany Massif) produceri munkájának és közreműködésének köszönhetően hamarosan a rádiókban is lehet majd hallani.

-    Tervezed, hogy saját számokat is írsz?
-    Persze, hogy tervezem. Amit eddig csináltam, az csak szárnypróbálgatás, önmagam megismertetése és egy kis tapasztalatszerzés volt. Így, hogy barátommal Mátéval elkészült az előbb említett első közös munkánk, hamarosan nekiállunk saját szerzemények készítésének is, amiből egy lemezt is összehoznánk.

-    Esetleg szeretnél komolyabban előrelépni az énekesi pályán?
-    A saját lemez kiadása után bízom benne, hogy lesz előrelépés, és szakmai elismerés, de egyben félek is ettől. Pontosabban attól, hogy ekkor már annyi időt és energiát igényel a zenélés, hogy az már az egyetem rovására menne. Persze az nem kérdés, hogy a diploma megszerzése az első a rangsorban. Utána ráér minden.

Márk nemrégiben fellépett a Tavaszi Egyetemi Fesztiválon, valamint nyáron ismét kilátogat a Veszprémi Utcazene Fesztiválra, és a fővárosban is meg szeretné magát mutatni a zenekedvelő közönségnek. A pécsiek tetszését már elnyerte, reméljük a továbbiakban is hasonló sikerekben lesz része!                                    

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2011-05-31 07:48
Köszi!

Loook!! :lol:
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés