Egy helyen lesznek láthatók a pécsi Bányatörténeti Múzeum kiállításai

Egy helyen lesznek láthatók a pécsi Bányatörténeti Múzeum kiállításai

Rövid Hírek
PDF




    Egy helyen láthatják az érdeklÅ‘dÅ‘k jövÅ‘ májustól a pécsi Bányatörténeti múzeum jelenleg különálló két kiállítását.
  Hargitai János, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke szerdán, Pécsett tartott sajtótájékoztatón elmondta: mindez úgy lehetséges, hogy 2010 tavaszára felújítják azt a Káptalan utcai épületet, amelynek telkén a ma még csak a földalatti tárlatnak helyet adó pincerendszer található. Az épületben hat helyiséget kap a Központi Bányászati Múzeum, hogy oda szállítsa át a József Attila utcában látható földfelszíni kiállítás anyagát.
    A kereszténydemokrata politikus magyarázata szerint ezzel Pécs és a Mecsek bányászati emlékei egy, a turizmus szempontjából frekventáltabb helyre, a pécsi Európa Kulturális FÅ‘városa program egyik nagyberuházásaként létrejövÅ‘ "Múzeum utcába" kerülnek.
    Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere hangsúlyozta: a gyűjtemény kiemelten fontos a város számára, hiszen a bányászat tette Pécset fejlÅ‘dÅ‘, modern magyar nagyvárossá.
    Birchner Erzsébet, a pécsi múzeumot fenntartó Központi Bányászati Múzeum igazgatója utalt rá: az 1981-ben nyílt pécsi Bányatörténeti múzeum összesen mintegy másfélezer emléket Å‘riz a mecseki szén- és uránbányászatról. Nemcsak szerszámokat, ásvány- és kÅ‘zetmintákat, technológiai leírásokat, munkaruhákat, hanem egyebek mellett naplókat, könyveket és zászlókat is. Hozzátette, ezek egy része egyedi, csak a baranyai megyeszékhelyen fellelhetÅ‘ tárgy.
    A Mecsekben 1753 és 2002 között folyt szén-, az 1950-es évek végétÅ‘l 1997-ig uránbányászat. Ez alatt volt idÅ‘szak, amikor a szénbányákban 17 ezren, az uránbányában 8 ezren dolgoztak.
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés