Tekerni lehet, minden szinten

Közélet
PDF
A „hagyományos” eszközt is ismerik a Pécsi Kerékpáros és Közlekedési Park szakemberei. De a kevésbé megszokott, két- és háromkerekű szerkezetek  (képünkön) is kipróbálhatóak náluk, ami érdekesség!




Mozgássérültek, mozgáskorlátozottak, szellemi fogyatékkal élők, de épek számára is tud különlegességekkel szolgálni a pécsi, egykor volt KRESZ-park. A Páfrány utcában azonban nem csupán pedálozni, hanem tanulni, gyakorolni, okulni, fejlődni is adódik lehetőség.



Simor Árpád sok megoldást ismer, a tandem is kipróbálható

– Messze vagyunk még a fejlett biciklis kultúrától – jelentette ki Simor Árpád, aki ugyan eredetileg faipari mérnök, mégis sokat tud a bicajokról, azok rejtelmeiről. Bár itt a bicikli szó kevésbé indokolt, hiszen több esetben is háromkerekűekről van szó. No meg egykerekűről, ami „csak” úgy megy az igazi bringa után. A szakkifejezésektől tehát óvakodjunk, mert akad választék!

Ennél olcsóbb program manapság kevés van, annyi bizonyos. De nem is a meggazdagodás a cél, ebből az iparágból nálunk nem lehet vagyonokat szerezni.

– Vakok, művégtaggal élők, gerincbetegek számára sem elérhetetlen a kerekezés – folytatta ismertetését Simor úr. – Ezek az eszközök csak nálunk számítanak különlegességnek, máshol nem annyira. A közös kirándulások, a gyengébb szellemi képességűek megmozgatása nem csak egy kisebb közösség gondja, illetve sikere lehet. Ma már az talán kevés, ha táplálják, óvják őket. Itt azért az ismeretek tárházának bővítésére is lehetőségük nyílik.

– Erre talán elég említeni azt a tandemet, ami akár két helyen is kormányozható egyszerre, de külön, külön is irányítható.
– Ez lehet az előnyünk. Ha olyat tudunk ajánlani, ami eddig ismeretlen volt sokak számára. Aki nem lát, ülhet előre hátra, de azért egy kiszámíthatatlan gyermeknél jobb, ha a felnőtt társa van mögötte, észlelve, mit cselekszik a párja.



A sárga "háromlábút" sem teljesen egyszerű megülni

– A nagy háromkerekűvel viszont a bizonytalanok, de akár a csontritkulásosok is elindulhatnak, veszélyérzet nélkül.
– Bizonyos korosztály már nem szeretne száguldozni, de azért ilyen módon gyorsabban képes haladni, mint gyalog. Ám senki se becsülje le őket, mert ezzel is nehéz közlekedni, külön képzést igényel.

– Ezek szerint itt mindenki nyeregbe pattanhat?
– Azt azért nem mondanám, mégis jelentősen kitágíthatjuk azok körét, akik ezt a sportágat, természetesen amatőr módon, de mint mozgásformát megtapasztalhatják.  

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2011-06-01 05:22
Feltétlenül ki fogom próbálni a bevásárlós kerékpárt, de leginkább a biztos lopásgátlás érdekel!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés