Két hét múlva indul a Pécsi Szabadtéri Játékok

Színház
PDF

Kisebb költségvetéssel, de a megszokott magas színvonalú programok várják idén nyáron is szabadtéri színházba vágyókat. A Pécsi Szabadtéri Játékok előadásain végignevethetünk bohózatokat, együtt énekelhetünk az ABBA örökzöldjeit, vagy régi operettslágereket dúdolhatunk. Sőt, részt vehetünk egy nyomozáson is!

Két héttel a Pécsi Szabadtéri Játékok idei felvonása előtt a Horvát Színházban rendezők és színészek részvételével sajtótájékoztatót tartott Vidákovics Szláven főszervező és Nagy Csaba alpolgármester. Az éppen a POSZT utolsó napján elstartoló PSZJ összesen nyolc előadást ülhetünk, szórakozhatunk, izgulhatunk végig.
A tavalyi nagy sikerű és nagy költségvetésből megrendezett nyári évadhoz képest idén, a város nagyon megnyesett költségvetése miatt jócskán meg kellett itt is húzni a derékszíjat. Így 2011-ben harminc-egynéhány millióból kerül megrendezésre a fesztivál, több művész az eredeti gázsi töredékéért fog fellépni a produkciókban és az eddigi háromhoz képest csak egy helyszínen tartják a Pécsi Szabadtéri Játékok produkcióit: a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon. A jegybevételekből ennek a költségnek 50 %-os vissztérülését remélik a produkciókat szervezők. Egy nagy ellenséggel azonban mindig számolni kell: mivel szabadtéri játékokról van szó, ezért az eső mindent tönkre tehet. Állítólag azonban száraz nyarunk lesz (persze nyugtával dícsérd a nyarat).

A húzott költségvetés ellenére rangos műsorral készül idén is a szervező csapat. A sorozat június 18-án este 9-kor egy ingyenes előadással kezdődik, a Liszt-év tisztéletére a Fáklya Horvát Művészegyüttes táncszínházi produkcióját tekinthetjük meg. Két estén keresztül Udvaros Dorottya és Hernádi Judit szórakoztat minket egy vadiúj darabban, amit Budapest után egyből Pécs közönsége tekinthet meg: a "Bandy-lányok" a harmincas évek világslágereihez Parti Nagy Lajos írt új dalszövegeket. Július 13-án ellátogat hozzánk az ABBA magyar változata, az ABBA Feeling emlékzenekar most Pécsett is megénekelteti a közönséget. Felhőtlen órákat ígér Ray Cooney "Duplafoglalás" című bohózata Beseczi Árpád főszereplésével, Méhes László rendezésében. Méhes a darabról a következőket nyilatkozta: "öröm volt mind nekem, mind a színészeknek a figurákat életre kelteni, hiszen épp annyi való élet és játék van benne, amennyi egy nyári előadáshoz kell." A darabhoz a József Attila Színház ingyen biztosítja a díszleteket, ami hatalmas segítség. Emlékezni is fogunk idén nyáron, méghozzá a Baranya Táncegyüttes fiatalon elhunyt zenekarvezetőjére, Csányi Zsoltra a "Volt egyszer egy harmonikás" elnevezésű programmal. Másnap az operettdallamoké a főszerep, az "Egy csók és más semmi" örökzöldjei többek közt Straub Dezső és Csala Zsuzsa tolmácsolásában hangzanak el. Július 21-én ismét egy komédia következik, a Kossuth-díjas Vári Éva és Nagy Ervin főszereplésével, Znamenák István rendezésében a "Csókol Anyád!". A hónap végén és augusztus elején, a szabadtéri játékok záróprogramjaként közös nyomozásra hívja a nézőket Lipics Zsolt, Herczeg Adrienn és több kitűnő művész. A "Hajmeresztő" a Pécsi Szabadtéri Játékok saját produkciója, amelyben nyolc előadás erejéig van lehetőségünk, hogy ki a gyilkos. Persze, aki egyszer már megnézte, nem szabad, hogy elrontsa mások szórakozását!

Az előadások idén nem lesznek bemutatva a Pécsi Nemzeti Színház következő évadjában, szóval mindenképp megéri nyáron egy-két estét a Szabadtéri Színpad nézőterén tölteni!
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés