Pénz helyett időt kérnek

Közélet
PDF
Az önkéntesek 2011. június 6-tól 10-ig átveszik a „hatalmat” Pécsett. Persze csak jelképesen, de mégis figyelemreméltó a kezdeményezés, ami sok-sok jó ügyet szolgálhat, az elkövetkezőkben. (A kép a sajtótájékoztatón készült.)



 

A Baranya Megyei Önkéntes Centrum, az önkéntesség hírverésére szeretné felhasználni a tervezett akciósorozatát. A dolog lényege rendkívül egyszerű, de egyben szellemes is. Többek között erről is tartottak előzetes beszámolót Pécsett, a Civil Közössége Házának udvarán. Ott, ahol semmi sem zavarhatta meg az összejövetelt, legfeljebb a szél, amely az udvaron felállított egyik paravántáblát felborította. Félig önkéntesen, félig meg önkényesen. De rögtön akadt, aki felállította az eldőlt díszleteket.

Az elmúlt évben, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozatban sokan vállaltak szerepet, minden ellenszolgáltatás nélkül. Idén viszont az Önkéntesség Európai Évét rendezik meg. A két időpont, illetve a szellemiség teljesen közel esik egymáshoz, ezért jöhetett létre egy új kezdeményezés.

„Add az időd 1%-át” – szól a jelmondat. Amelynek az a lényege, hogy az Önkéntesek Hetén, Pécsett, különböző helyszíneken, közterületeken „időt gyűjtenek”, az arra illetékesek. A felajánlott munkaórákat a Kossuth Lajos, a Szent István, illetve a Széchenyi István téren jegyzik fel, naponta 10-től 18 óráig.

Ezeket a segítségeket azután civil szervezetek nyerik majd el, egy-egy fontos, közhasznú tevékenység megvalósulása érdekében. Vagyis mindenki, aki úgy érzi, szeretne tenni valamit a közösségek érdekében, az regisztráltathatja magát, meg a felajánlott idejét.

Az általános hasznosság mellett a szervezők szeretnék bebizonyítani, hogy nem mindenkit, minden alkalommal csak az anyagi haszonszerzés motivál, bizonyos cselekedek mozgatórugójaként.

  

Hozzászólások

 
0 #1 Guest 2011-06-03 15:03
Pucz, ez már megint egy nagy lufi! Miért nem maradsz a kaptafánál? Sportról még úgy-ahogy elírogatsz, de minden kirándulásod csúfos kudarc!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés