Kamarakórusok nemes vetélkedése

Zene
PDF
A huszonkettő már jelentős szám, ha kamarakórusok nemzetközi találkozójáról van szó. Márpedig Pécsett már ez következik, méghozzá 2010. június 10-től 13-ig. Méghozzá Liszt Ferenc jegyében, a szerző 200. születésnapja okán. (A kép a sajtótájékoztatón készült.)



Ezen a héten, pénteken, Pécsett, a Kossuth Lajos téren lesz az ünnepélyes megnyitója a 22.. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Versenynek. A szervezők azonban gondoltak a kedvezőtlen időjárásra is, ezért biztonságból a Dómmúzeumot is betervezték. A kezdést jelző hangverseny viszont már bizonyosan a Bazilikában csendül fel.

A szombati nap viszont valóban a versenyek jegyében zajlik le. Mindezt a Rendező Bizottság elnöke, Tillai Aurél jelentette be, egy sajtótájékoztató keretében, amit a Civil Közösségek Házában tartottak meg. Az egész eseménysor elsőszámú gazdája egyébként a Nevelők Háza Egyesület Pécsi Kamarakórusa lesz.

A versenyhangversenyeken kívül az érdeklődők fültanúi lehetnek úgynevezett gyorstanulási vetélkedésnek is. Emellett közös dalolást szintén beiktattak a program összeállítói. De, példának okáért, a méltán híres UniCum Laude nevezetű csoport is fellép, június 12-én, 20.30-tól, természetesen a Kossuth téren, esetleg a Dómmúzeumban.



Amihez Tillai Aurél a nevét adja,az mindig jól hangzik

– Természetesen Liszt Ferenc magyar zeneszerző volt – jelentette ki a világhírű szerző születésének 200. évfordulóján Tillai Aurél, köztiszteletben álló pécsi polgár, egyben a zsűri elnöke is. – Még akkor is így van mindez, ha egyesek ezt szerették volna korábban megkérdőjelezni. Az évfordulónak fontos szerepe volt a zenei világban, ezért választottuk mi is, mindenki választott az alkotásaiból.

– Ilyen szakmai összejövetelek során nyitott füllel figyelik egymás műsorát is?
– Természetesen igen! Hiszen akad idő bizonyos műhelyfortélyok „ellopására”, a tapasztalatok elemzésére is. Emellett minden nevező kap a zsűritől egy legalább egyoldalas írásos elemzést is, a teljesítményéről. Ahol nem csupán a dicséretek kerülnek a papírlapokra, de azért észrevételek is feltűnnek rajta, utalva rá, miket lehet érdemes kijavítani.

A fellépők névsora

Kapos Kórus – Dombóvár

Harmónia Énekegyüttes – Majs

Vox Antiqua Kamarakórus – Debrecen

Fresco Énekegyüttes – Oroszország, Jekatyerinburg

After Cantat Énekegyüttes – Pécs

Lassus Énekegyüttes – Szeged

Carus Énekegyüttes – Szlovénia, Maribor

Szent Mór Iskolaközpont, Női Kamarakórus – Pécs

Jeunesse Kamarakórus – Németország, Berlin

Hozzászólások

 
0 #7 Guest 2011-06-13 20:49
A JEKATYERINBURGI női együttes lett a kamarakórus verseny győztese.
Idézet
 
 
0 #6 Guest 2011-06-11 20:40
Azt biztosan tudom, hogy pünkösd hétfőn 11 órakor a Palatinus Szálló Bartók termében lesz a Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny GÁLÁJA ÉS DÍJÁTADÓJA.

Ott Liszt Ferenc 13. zsoltára nem hangzik el Molnár András szólójával, pedig a megnyitón a Bazilikában igen hatásos volt.
Idézet
 
 
0 #5 Guest 2011-06-09 20:42
Mi lesz a program a Bazilikában, és kik lesznek az előadók?

Hol lehet tájékozódni a menetrendről?

Ne írd, hogy a pu.-on!
Idézet
 
 
0 #4 Guest 2011-06-08 21:35
Azért jó helyszín a Kossuth tér, mert nem belterjes -egy zárt hgv.-teremben-, hanem azok is találkoznak a ténnyel, hogy kamarakórusok jöttek Pécsre énekelni, akik egyébként nem tudnának róla.

Ahhoz, hogy a kultúra, a magasabb művészet, a "komolyzene" eljusson nagyobb közönséghez is, épp ezt kell tenni, Kossuth térre, v. Széchenyi térre menni a megnyitóval. JÓ ÖTLET!

A POSZT pl. holnap 17 órakor a Színház téren tart megnyitót.
A KAMARAKÓRUS VERSENY pedig holnapután pénteken 18 órakor a Kossuth téren.

Most már csak megfelelő idő is kellene hozzá.

Sok sikert KAMARAKÓRUSOK XXII. NEMZETKÖZI VERSENY-FESZTIVÁLJA!
Idézet
 
 
0 #3 Guest 2011-06-07 21:45
Az biztos, hogy az EUROPA CANTAT nagy dobása volt a városnak, mert még az EKF-cím elnyerését is támogatólag befolyásolta.

Igen, a kinti helyszíneket elsősorban a bunkók veszélyeztetik.

Nyilván kellő erősítése meglesz a kórusoknak, s akkor a hangoskodók eltörpülnek.

Magam is a lelkesülők közé tartozom, ha kultúráról van szó.

Pécs jó város!

Nektek magyarázzam?!

Jó a Dóm Kőtár is, de jobb lett volna az új Kodály Kp.-t.

10-e péntekre is erősen változó idő várható esővel.

A Piknik is jobb volt, hogy a K. Kp.-ba került szombaton.
Idézet
 
 
0 #2 Guest 2011-06-07 06:31
A baj az, hogy a cikkből nem sok minden derül ki! Lelkes #1 hozzászólóval egyetértek, meredek a Kossuth téri helyszín, nem csak az eső miatt, nagy a forgalom a Rákóczi úton, mélygarázs, bunkó plebs...Majd meglátjuk.
Idézet
 
 
0 #1 Guest 2011-06-06 21:32
A 22. jelzi, hogy arany-fedezete van az eseménynek.

Azt kíváncsian várom, hogy a Kossuth tér milyen helyszíne lehet egy kamarakórus verseny ünnepélyes megnyitójának, de az újítás igénye méltányolható még akkor is, ha esetleg egy hirtelen zuhé ráébreszti (utóbb) a döntéshozókat, hogy zárt tér, akár az esőhelyszín Dóm Múzeum is alkalmasabb a klasszikus kórushangzás hallgatására.

Kossuth tér. (?)

Legyen!

Minden kórus megmutatja magát 1 művel?
Vagy valami "populáris Orff" fog szólni?
Ez nemigen derült ki az írásból.

Tillai Aurél karnagy úr minek örülne inkább: esőnek, v. derűnek?

Mi mindenesetre a ténynek, hogy ilyetén nehéz időkben is van városi, nemzetközi ünnepe a karéneklésnek, a kikezdhetetlen értéknek.

Hajrá, énekesek!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés