Jubileumi MÉT Vándorgyűlés Pécsett

Közélet
PDF
A Magyar Élettani Társaság (MÉT), amelynek alapítói között olyan kutatóorvosokat találunk, mint Szent-Györgyi Albert, vagy Mansfeld Géza, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán tartja 75. vándorgyűlését június 8-a és 11-e között. Az esemény attól válik igazán történelmivé, hogy a MÉT-hez három másik orvostudományt kutató társaság is csatlakozik, amire eddig nem volt példa.

A FAMÉ 2011 nevű rendezvényre így mintegy ötszáz előadót várnak, köztük több tucat neves külföldi kutatót. A konferencián kiemelt figyelmet kap az idősgondozás, több előadás témája is érinti ezt az egyre öregedő világban mind fontosabb területet, de szó lesz a vérfalban és dinamitban egyaránt megtalálható gázról is.

A konferencia

Most először egy időben és egy helyen zajlik a Magyar Élettani Társaság (MÉT) LXXV. Vándorgyűlése, a Magyar Anatómus Társaság (MAT) XVI. Kongresszusa, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) Experimentális Szekciója és a Magyar Mikrocirkulációs és Vaszkuláris Biológiai Társaság (MMVBT) közös tudományos konferenciája.

Néhány érdekesebb téma és előadója

 - Christopher J. Garland (Oxfordi Egyetem, Farmakológiai Tanszék) az erek belső faláról tart előadást, amely ma az egyik elsődleges célpontja a gyógyszergyáraknak. Az érfal termel nitrogén monoxidot (ahogyan a dinamit is!), amiért 1998-ban maga Nobel is Nobel-díjat kaphatott volna. Az erek belső falával, az endotéliummal több előadó is foglalkozik, köztük a MÉT vándorgyűlés elnöke, Koller Ákos és a Horvát Élettani Társaság vezetője, Ines Drenjančevic közös előadásukon.

- William E. Sonntag (Oklahomai Öregedéstudományi Központ) az agyi erek időskori működésszabályozásával foglalkozik.

-  Ungvári Zoltán, Koller Ákos ma az Egyesült Államokban kutató volt tanítványa a szíverek öregedésének újonnan felfedezett mechanizmusairól tart előadást Csiszár Annával közösen.

-    Székely Miklós és Kiss István az egészséges és kóros öregedést illető legfrissebb kutatásokról beszélnek.

A részletes program: http://pcongress.hu/Congress/17/cms/page/61/Tudom%C3%A1nyos%20program/


A MÉT

A Magyar Élettani Társaság ötlete a fent már említett illusztris társaságban merült fel a Bostonba tartó Minnekahda nevű hajó fedélzetén, 1929-ben. Szent-Györgyi Albert és társai egy nemzetközi kongresszusra utazva döntötték el, hogy létrehozzák a MÉT-et, ezt 1931-ben meg is tették. A MÉT fontos célkitűzése a fiatal kutatók támogatása mellett kezdetektől fogva az élettannal foglalkozó tudományágak képviselőinek rendszeres párbeszédének fenntartása.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés