Lejárt a szobor ideje

Közélet
PDF
Komoly politika vitákat is kiváltott, végül bevégeztetett a szobor története. A dr. Doktor Sándort ábrázoló alkotás (képünkön) elhagyja helyét, a pécsi Nagy Jenő utcát. Csütörtökön lesz a daruzás.





A város talán legdiszkrétebb köztéri műve szinte beleveszett környezetébe. Ha szorgos kezek nem nyírták volna körülötte a fenyőágakat, talán el is tűnt volna a kandi szenek elől.

Sokan, akik arra jártak, rá sem néztek, évekig csupán keveset tudtak arról, ki is volt dr. Doktor Sándor. Akinek nevét egykoron utca is viselte, de a rendszerváltás után „kikeresztelkedett” a forgalmas Hungária út vált belőle. A Nagy Jenő utcai fémtömb azonban átvészelte a változás éveit.



Az arc egy kissé megtört, Doktor sokat látott

Aztán a politikusok felfigyeltek rá, összecsaptak érvek és ellenérvek, végül pedig a többség úgy döntött, nem maradhat a város közterületén Doktor.

Csütörtökön 10 órára, vagyis 2010. június 9-re van meghirdetve a munka, akkor dobnak kötelet a munkásmozgalmi múlttal rendelkező orvos nyakába. Mindebben semmi pejoratív nincsen, szakemberek már tanulmányozták a dolgot, állítólag úgy lehet a legkönnyebben végrehajtani a precíz műveletet.

De mindaz kevés ám, hogy teherautóra rakják, aztán elvszik a Szigeti-tanyára, a városi kőbankba a vitatott értékű, egészalakos tárgyat. Még a talapzatát is el fogják bontani, a föld színéig, illetve egy kicsit mélyebben. Akkor aztán már csak a várostörténészek fognak emlékezni rá, hol töltött három évtizednél többet az egykori szülész-nőgyógyásznak emléket állító fémtömb. Egyesek szerint egy hazaáruló pályája ezzel bevégeztetett. Míg mások úgy vélik, a fehérterror üldözöttje volt az éppen most megbélyegezett ember. Ki-ki választhat, a lehetőségek közül.  

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés