AROMA- köztéri vándorkiállítás Pécsett

Bereczki Lajos Képzőművészet
PDF
Szerda délután a szokásos nagy zápor után nem sokkal megpezsdült a Kossuth tér, ezzel is jelezve, hogy valami készül itt. Köztéri fotó és festménykiállítás megnyitójára gyűltek össze az érdeklődők, a műveken a roma alkotók a cigányság életének ellesett pillanatait örökítették meg. Mindehhez a tér közepén található színpadon zenei aláfestést is kapott a nagyérdemű, egy kiváló roma zenekartól.
Ezen a délutánon minden a cigány kultúra körül forgott Pécs belvárosában. A Kossuth tér nyugati felében mintegy ötven fotót, illetve festményt állítottak ki, időjárásálló kivitelben. Erre szükség is volt (és talán lesz is), mivel a rendezvény kezdete előtt meglehetősen ijesztő felhők jelentek meg, hogy aztán terhüket az itt nézelődők nyakába öntsék.

Szerencsére ez senkit sem tántorított el attól, hogy ott maradjon, így a napsütés már szép nagy tömeget talált a színpad előterében. Öt óra után nem sokkal Stenczer Béla a POSZT ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket és kívánt mindenkinek jó szórakozást a programokhoz. Jó hangulatban nem volt hiány, és az első fellépő, a Szilvási Gipsy Folk Band ezt még képes volt fokozni is. A kiváló zenészekből álló csapat a tradicionális roma muzsikából adott koncertjén nem maradt kéz és láb mozdulatlanul.  Többen táncra is perdültek, és valóban nehéz volt megállni, hogy a sodró lendületű zene el ne ragadja a hallgatót.

Ezt követően kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyen a téma a „művészek és művészet a rasszizmus ellen” volt. A délután záró programjáról a Limba Nostru zenekar gondoskodott, ismét nagy sikerrel.


Tekintse meg
a kiállított művekből készült képgalériánkat  (Az alkotások június 21-ig tekinthetők meg a Kossuth téren.)









































Hozzászólások

 
0 #2 Tofu 2011-06-16 13:16
Hogy ők milyenek, az rajtunk is múlik! Tolerancia és oktatás, ezzel lehet előrébb menni!
Idézet
 
 
0 #1 Zalán 2011-06-16 12:40
A művészekkel és az értelmiséggel nincs gond,de a többi..
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés