Rockerek, Pécsett a helyetek! – XI. Rockmaraton

Zene
PDF

A hazai rockélet legnagyobb fesztiválja két hét múlva veszi kezdetét. A tavaly 10-edik születésnapját ünneplő Rockmaraton idén, ha lehet, még erősebb mezőnnyel kergeti extázisba a keményebb zenék kedvelőit. Egy héten keresztül 130 zenekar tagjai tépik a húrokat 9 országból, előreláthatólag 42-45 ezer embernek a Malomvölgyi-tó mellett.
 

 

A Kodály Központban tartottak sajtótájékoztatót a fesztivál szervezői, kiegészülve Pécs alpolgármesterével, Csizi Péterrel, a Rockmaraton fővédnökével. Pécs a kultúra városa. Halljuk minden rendezvényen most már egy jó ideje. A könnyűzene ugyanúgy hozzátartozik a kultúrához, mint az éppen két napon belül befejeződő POSZT. Mindegyiknek megvan a célközönsége, a fellépői, a helye és ideje. Ezt már Csizi mondta, aki gratulált a Rockmaraton szervezőinek, hogy tíz év alatt egy ennyire népszerű fesztivállá fejlesztették a keményebb zenék egyetlen hazai seregszemléjét.

XI. Rockmaraton sajtótájékoztató (Fotó: Mihály László)

A Malomvölgyi tónál idén egy majdnem kétszer akkora területet különítenek el a Rockmaraton vendégei számára, mint az előző években tették. Négy színpadon 9 ország 130 zenekarának – többek közt 16 külföldi és 48 hazai amatőr banda - fellépését tombolhatják végig a rockerek. Az idei húzónevek: a tengerentúlról jön a latin zene és a metal fúziójával világhírűvé vált Ill Nino, a new yorki hardcore legendái, a Madball, valamint az Agnostic Front. Az USA-ból származik a hazánkban először fellépő The Casualties és a Total Chaos is. Dél-Amerikából, Argentínából az Inferi érkezik, valamint a brazil Eminence. Európából is számos fellépő csap bele a húrokba, például a világ jelenleg legnépszerűbb folk-metal zenekara, a svájci Eluveité, valamint a hasonló stílusú német Varg. A ködös Albionból az idén 30. születésnapját ünneplő Napalm Death, valamint a szintén angol Evile érkezik. A Skandináv-félszigetről a svéd Dark Tranquility, a dallamos death metal apostola, valamint a norvég black metal új üdvöskéje a Watain szintén ott lesz Malomvölgyben. A közvetlen szomszédból a szlovák punk banda, a Konflikt, valamint a trash metalt játszó szlovén Warhead jön. A hazai nagy öregek közül a mesterhármas: a Beatrice, Deák Bill Gyula és Hobo lép fel egymás után, az Ossian idén születésnapját üli, a huszonötödiket, a Tankcsapda 2011-ben csak a Rockmaratonon lép fel, az ifjabbak közül pedig a soproni Dalriadát érdemes kiemelni, akik már félig a nemzetközi porondon vannak, hiszen aláírtak egy külföldi lemezszerződést. A kezdő magyar zenekaroknál a közönség szórakoztatásán kívül egyéb tétje is van a fellépésnek, nem is kicsi. A Rockmaraton 2006 óta a németországi központú nemzetközi tehetségkutató, a Local Heroes magyar partnere. A fesztivál győztes zenekara képviselheti hazánkat Berlinben az idén novemberben megtartott döntőn.

Akik az összefolyó napokat megpróbálnák kitölteni némi okosodással, komolykodással (is), azoknak az off-programok ajánlottak. Az Off-Rock Tanyán civil szervezetekkel lehet beszélgetni, képviselteti magát a Zöld Fiatalok és a Zöld Híd, az Emberség Erejével, a dohányzásról az Egy Füst Alatt és az Indít próbálja meg leszoktatni az embereket és természetesen állandó Bulisegély szolgálat fog működni. A kicsit könnyedebb hangulatú, szórakoztató programokért a Toxic sátor szervezői a felelősek, lesz itt „Egy, aki mindent isz” rocktörténeti játék, 10 ezer forintos italbónért folyó versengéssel, valamint a bizonyára az összes koncert népszerűségét verő vizespólóverseny.

Tavaly 42 ezer ember látogatott el az egy hetes tomboldára, idén még többet, 45 ezer vendéget szeretnének vendégül látni a szervezők. Ehhez természetesen infrastukturális fejlesztések szükségesek. 2400 négyzetméter fedett területet építenek, a vizesblokkokkal együtt 24 konténer házat telepítenek, a rockerek két kempingben verhetik fel a sátraikat, 24 órás értékmegőrző és biztonsági szolgálat gondoskodik a rockerekről és ingóságaikról. A biztonságosabb menedéket választók a Nevko kollégiumában tölthetik az éjszakákat, a PK Zrt bulijáratokat indít a koncertek után vissza és ki Malomvölgybe, a MÁV-nál pedig 50 %-os menettérti kedvezmény érvényesíthető. Az árak alacsonyak, az első 3000 hetijegy elővételben 8.990-be kerül és napközben egy sör csak 250 forint lesz!

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés