Július elsejétől új zajrendelet lesz Pécsett

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Csütörtökön tárgyalta a közgyűlés a város új zajrendeletét, a sok képviselői javaslat miatt azonban elhúzódott a munka, így már nem volt idő tegnap a sajtót érdemben tájékoztatni. Ezt pótolta be délelőtt a városházán dr. Lovász István jegyző (képünkön), amikor az újságíróknak beszélt a zajrendelet új elemeiről.

Az élet és a magasabb jogszabályok változása tette indokolttá, hogy a város új rendeletet alkosson - kezdte a beszámolót Lovász István. Így most már a helyi szabályozás kitér a zenés, hangosítást igénylő szabadtéri rendezvényekre, az utcazenészekre és  a belterületi házak zöldterületeinek ápolását is megregulázza.

Pécset három övezetre osztották, abból a szempontból, hogy mennyire hosszasan lehet szabadtéri rendezvényeket tartani. A belvárosban a legtovább, míg a centrumtól kifelé haladva egyre korábban kell ezeket a rendezvényeket befejezni.  A szervezőknek engedéllyel és zajvédelmi mérések eredményeivel kell igazolniuk, hogy az esemény megfelel a törvényi szabályozásban előírt határértékeknek. Indokolt esetben a város is fog ilyen méréseket végezni, mivel szakember és műszer a városházán is van.

Az utcai zenélés  szabályainak megalkotásakor nem az volt a cél, hogy a város számára amúgy fontos tevékenységet kiszorítsák a belvárosból, hanem, hogy megfelelő, szabályzott keretek közé kerüljön  a tevékenység. Korábban több panasz is érkezett az Irgalmasok útján található hospice osztályról, a hol a súlyosan beteg, haldokló embereket zavarta az utcáról felszűrődő zene.
Munkanapokon 8 és 16 óra között tilos a zene iskolák, bíróságok és közhivatalok előtt, egészségügyi intézmények ötven méteres körzetében viszont ebben az idősávban sem szabad muzsikálni. Iskoláknál a tanítási, bíróságoknál az ítélkezési szünet kivételt jelent.

A harmadik új eleme a rendeletnek, hogy hétköznaponként reggel hét és este nyolc, szombaton este hét óráig szabad csak a kertben motoros eszközzel zajt kelteni – jellemzően a fűnyírást, sövénynyírást, kerti traktorok használatát szabályozza a rendelet. Nem decibelt és nem ehhez tartozó értékhatárt állapít meg, hanem például vasárnap az összes ilyen eszköz használatát megtiltja, legyen az benzinmotoros, vagy elektromos. Természetesen van kivétel, ha élet- és balesetveszély elhárítása miatt van szükség például favágásra, akkor az kivételt jelent. Aki a rendeletet megszegi szabálysértőnek minősül, melyért annak szabályai szerint bírságolható.

Hozzászólások

 
0 #2 Zsolt 2011-06-27 09:54
Az ebekre visszatérve,az éjjel-nappali ugatással kapcsolatban. Azok a társasházakban lakó szomszédokkal mi lesz akik szintén éjjel-nappal ugatnak és sokszor rosszabbak mint a kutyaugatás.
Idézet
 
 
-1 #1 KolonelJakab 2011-06-24 16:37
És az ebek által keltet teljesen fölösleges, és az idegeket kikezdő zajjal mi van? Éjjel nappali ugatás, az lehet?
Vagy az halkabb mint mondjuk egy elektromos fűnyíró??
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés