Kővágószőlős az alkotásokon is

Képzőművészet
PDF
Pillanatképek egy barnyai településről, 2011-ben. Akár így is jellemezhetnénk azt az alkotótábort (képünkön),  ami Kővágószőlősön működik, tíz évnél is sokkal régebben, dr. Pandur József festőművész-tanár vezetésével.




Immár tizenhatodik alkalommal jöttek össze a képzőművészet elkötelezett
hívei, a Pécshez közeli községben, Kővágószőlősön. A cél, a feladat egyrészt egyszerű volt mindig, miképpen most is. Festeni, rajzolni, méghozzá olyan témaválasztással, ami a befogadó településnek is emléket állít. Másrészt viszont önmaguk számára is próbatétel egy-egy ilyen esemény.


– A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának dolgozóiból verbuválódott a csapat – mutatta be a művészeket a kurzus vezetője, Pandur József. – Temperával, akvarell technikával, de ceruzával is készülnek itt művek. A Bányász Művészeti Műhely hagyományait szeretnénk ápolni ezzel az állandó táborral, ami mindig nyáron működik. Összesen tíznapos az egész időtartama a foglalkozásoknak. Egymást segítve, megbeszélve a dolgokat, jönnek létre a munkák.



A képek között természetesen nincsen kettő egyforma

– Amelyek – cseppet sem meglepő módon – a környezethez is jelentős módon köthetőek.
– Ez természetes, ha már befogadnak, vendégül látnak minket a helyiek. Amiért természetesen köszönet jár, de talán azért annál valamivel több is. Ezért aztán, a Zsongorkő Baráti Kör tizenkét tagja, minden esztendőben fel szokott ajánlani néhány képet a helyieknek. Ráadásul itt könnyű szépet álmodni, majd megvalósítani. Hiszen gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik a falu.

– Ezzel a módszerrel, az évek során akár a változások is nyomon követhetőek, a helyiek, de a vendégművészek számára is.
– Feltétlenül érdekes lehet emléket állítani egy-egy fontos pillanatnak. Ráadásul a visszatérők fejlődése is látható, miképpen a folyamatos átalakulás is. Mert a természeti környezet is átváltozik, ha nem is gyorsan. Emellett az sem elhanyagolható, a másfél évtizednél hosszabb idő már-már az állandóságot jelzi, számunkra is. Jó ott megjelenni, ahol örömmel látnak minket.  

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés