Pinot Noir a nyár (csúcs)bora!

Közélet
PDF
A Pinot Noir az igazi ínyencek bora. A vörösborok tekintetében a legnehezebb műfaj, nem tűri a középszerűséget, sem szőlőben, sem pincében, sem fogyasztóban. Van egy pincészet, amely minden feltételnek megfelel a fentiek közül. Mégis melyik lehet az? Megtudja, ha tovább olvassa  írásunkat!


Szívesen emlékezünk Michel Bettane nyilatkozatára, miszerint a ’99-es Vylyan Pinot a legjobb nem burgundiai pinot noir, amit valaha kóstolt. A világ egyik legtekintélyesebb borversenyéről, a Decanter World Wine Awards versenyről hozta el 2006-ban tán eddigi legnagyobb érmét – Regionális trófeát - a 2004-es Vylyan Pinot Noirral. Franciaország legbefolyásosabb borszakírói által szerkesztett «The Wold’s Greatest Wines» könyvben, a világ legjobb borászatai között a Vylyan is e borral szerepel. 2010-ben Magyarország legjobb pinot noirjának ítélte a 2006-os Vylyan Pinot-t Caroline Gilby angol Master of Wine, a világ legelismertebb bormagazinjában, az angol Decanterben.

Ezek után örültünk, hogy végre a magyar borok legkomolyabb seregszemléjén is elismerték e fajtát, melynek értő kóstolásához, élvezetéhez nagy gyakorlat szükségeltetik.
Nem sokkal a Decanter World Wine Awards londoni érme után hirdették ki a 2011-es Pannon Bormustra eredményeit. Idén először nemzetközi és hazai borbírákból álló nyolctagú zsűri választotta ki a csúcsborokat Pannonhalmán.
A Bormustra hagyományainak megfelelően a kategóriák legjobbjai kaphatták meg a Csúcsbor minősítést, idén 15 vörös, 15 fehér és 13 édes csúcsbort választottak.
A Vylyan Pinot Noir 2008 CSÚCSBOR minősítést kapott!

A pinot noir könnyed eleganciájának és különleges, finom savvilágának köszönhetően 14-15°C-ra hűtve tökéletes nyári vörösbor!

A 2008-as évjárat a fajta kedves, pirospozsgás arcát mutatja. Gazdag és sokrétű, báját természetes szépsége adja. Vibráló, friss piros bogyós gyümölcsös (meggy, cseresznye, szamóca) világát felerősítik a finoman mért hordófűszerek (szegfűszeg, gyógynövény, zöld tea, fahéj, puncs, tejcsokoládé)
Ízben is hosszan továbbviszi e kifinomult harmóniát.
Nem nagy testével, hanem könnyed eleganciájával hódít, mint egy balett táncos: filigrán, de izmos és energikus!


Vylyan Pinot Noir 2008

Villányi Borverseny - Aranyérem
Monde Selection 2011 – Ezüstérem
Decanter World Wine Awards 2011 – Ezüstérem
Pannon Bormustra 2011 – CSÚCSBOR

GOMBÁS 2008 (Pinot Noir válogatás a Gombás dűlőből)

Decanter World Wine Awards – Ezüstérem

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés