Pécs felkerült a világ repülési térképére

Közélet
PDF

Július 7-én a kora délutáni órákban a Malév vezetősége Pécsre utazott. A Kossuth téren kiállítottak egy minibuszt, amely összeköti Európa és a világ többi nagyvárosával a baranyai megyeszékhelyt. Ezzel párhuzamosan a Polgármesteri Hivatalban a légitársaság irányítói tartottak rövid prezentációt a kedvező szolgáltatásról. (Képünkön a Malév minibusza.)

 

A fullasztó meleg elől a pécsi Városházán menedéket kereső újságírók találkozhattak a magyar légitársaság, a Malév Zrt. elnökével, dr. Bercsényi Jánossal, Gergye Ottóval, a cég kereskedelmi vezérigazgató-helyettesével, és Palkó Lajossal, a Magyar Turizmus Zrt. légiközlekedési tanácsadójával. A vezetőséget dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszöntötte. Megtudhattuk, hogy Péccsel együtt már négy magyar városban működik a nemrég bevezetett szolgáltatás, amelynek célja a város bekapcsolása a nemzetközi légi forgalomba, méghozzá közvetlen módon.

Ami konkrétan azt jelenti, hogy a Pécsről utazni szándékozóknak és az ide igyekvőknek (illetve az ügyeiket intéző utazási irodáknak) ezentúl nem kell azzal bajlódniuk, hogy vonat, busz, illetve transzfer-összeköttetést keressenek, hanem már a megyeszékhelyen felszállhatnak arra a minibuszra, ami repülőjáratként funkcionál. Ugyanis a legnagyobb újdonság az, hogy nem a már amúgy is népes repülőtéri transzfer-lehetőségek számát szeretné a Malév ezzel növelni. Akik ezt a szolgáltatást választják, azoknak nem kell azon aggódniuk, hogy az utasfelvétel, idegen szóval check-in, illetve a csomag- és biztonsági ellenőrzés miatt lekésik a gépüket.

Képünkön balról jobbra: dr. Páva Zsolt, dr. Bercsényi János és Gergye Ottó

A buszba beülő utas ugyanis egy diszpécser segítségével abban a pillanatban elintézi a check-int és a repülőtérre érkezés után gyorsított biztonsági ellenőrzésen esnek át. Ha mégis megtörténik, hogy dugó, vagy bármely egyéb ok miatt a kedves utas lekési a repülőjét, a cég díjmentesen átfoglalja a jegyét, illetve ha külföldről érkezik, szállást biztosít neki a repülőtér szállodáiban. A busz napi háromszor közlekedik és úgy állították be az indulásokat, érkezéseket a repülőtéri szervezők, hogy maximum 90 percet kelljen várakozni a következő járat indulásáig. A busz csak nemzetközi utazások esetén vehető igénybe, tehát ha valaki Pécsről csak Budapestre vagy másik belföldi városba szeretne eljutni, ő nem szállhat fel a buszra. Nagyon fontos, hogy a buszoknak a repülőkkel megegyező járatszámuk van, tehát az utazás beleszámít az út hosszába és a költségekbe is. A három órás buszút során a személyzet díjmentesen frissítőt szolgál fel, és ami ma már szinte alapkövetelmény, WIFI-hozzáférést biztosítanak az utazás alatt. Az április 1-én bevezetett szolgáltatásról egyelőre kevesen értesültek, még kevesebben vették igénybe, de most talán ez a helyzet változni fog.

A polgármester örömét fejezte ki, hogy Pécs ily módon is felkerülhet a világ térképére, és Debrecen, Szeged, valamint Miskolc mellett immár a mi városunk is bekerülhet a glóbusz vérkeringésébe. Nem titok, hogy Pécs legnagyobb húzóágazata jelenleg az idegenforgalom, és egy ilyen szolgáltatás bevezetésével megnövekedhet az ide utazók száma, legyenek akár turisták, akár bonyolítsanak üzleti ügyeket. Ha az utas felsőbb kategóriás jegyet vált, akkor ráadásul ez a három órás út semmibe nem kerül neki, belefoglalják az árba.

A Malév vezetősége utalt rá, hogy amennyiben a minibusz-szolgáltatás sikeres lesz, akkor elkezdhetnek gondolkodni az igazi nagy dobáson, vagyis közvetlen repülőjárat bevezetésén Pécs és Budapest között a pogányi reptér igénybevételével. Azonban ehhez a négykerekű „repülőnek” sikeresnek kell lennie. Ily módon talán a külföldi utasok is észre fogják venni, nem csak Budapestből áll az ország – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A minibusz menetrendje:
Budapest-Pécs

Indulás: 09:15 Érkezés: 12:15
Indulás: 13:05 Érkezés: 16:05
Indulás: 23:30 Érkezés: 02:15
Pécs-Budapest
Indulás: 12:45 Érkezés: 15:45
Indulás: 16:05 Érkezés: 19:05
Indulás: 02:15 Érkezés: 05:15

Pécsről a buszok a vasútállomás elől indulnak.

További információ: http://www.malev.hu/ajanlataink/menetrendszerinti-buszjaratok

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés