„Összefogás és nyílt hallgatói fórum kell” – gondolatok egy diplomakiállításon

Képzőművészet
PDF

A Nádor Galéria ad otthont mától csaknem egy hónapon keresztül a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar idén frissen diplomázott festőinek és szobrászainak válogatott műveiből rendezett kiállításnak. Az egyik ifjú művésszel beszélgettem a saját és az MK jövőjéről, kihasznált és kihasználatlan lehetőségeiről.

 

A kiállítást Szabó Noémi és Mészáros Zsolt, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány művészettörténésze és kurátora nyitotta meg, amely nem a szokásos módon zajlott, vagyis az alkotások méltatásával, illetve kritikájával, hanem egy képzeletbeli monológ-kettőst hallgathattunk meg a kortárs művész és a kortárs kurátor részvételével. A könnyed módon megfogalmazott szövegből kiderült, a kurátor majdnem mindenható szerepkörbe került az elmúlt húsz év alatt, a művész pedig, mint mindig, érvényesülni szeretne. Természetesen megalkudni nem fog, hiszen azzal a saját művészetét feszítené keresztre. Vagy mégis? Mert meg kell élni? Ez is elképzelhető a mai világban. Mindenesetre egy dolog biztos: művész és kurátor egymásnak jinje és jangja, egyik sem tud létezni a másik nélkül. Somody Péter, DLA, a Művészeti Kar egyetemi tanára pedig azzal köszöntötte a friss diplomásokat, hogy ez a kiállítás egyben búcsú is, és most jön a vándorlások, az odüsszeiák ideje. Azért persze titkon reméli, hogy nagyon nem kerülnek messze az ifjú művészek Pécstől, és a diploma kézhez kapása után is számíthatnak rájuk, mint a pécsi művészeti élet később akár meghatározó alakjaira.

 

A kortárs művész és a kortárs kurátor - egymás nélkül nem léteznek

 

Ennek apropóján kérdeztem meg az egyik frissen végzett ifjút. Arra voltam kíváncsi, hogy egy mai, a pályáján éppen az első lépéseket megtevő művész hogyan látja a szakma, azon belül is Pécs helyzetét, lehetőségeit és miken kéne változtatni. A kiállító művész, Gerő Ambrus, noha diplomával a kezében itt fogja hagyni az alma matert, és külföld, elsősorban Anglia felé veszi az irányt, a pécsi művészképzés mellett továbbra is elkötelezett szeretne maradni. Egyetemi évei alatt sok szépséggel, de ugyanennyi nehézséggel is szembesült. A pécsi képzést meg kell próbálni a budapesti színvonalára fejleszteni, hiszen a potenciál megvan benne, csak hiányzik az együttműködés, az új, innovatív ötletek és a zavartalan kommunikáció. A hallgatóknak nyílt fórumlehetőségeket kell teremteni, és cselekvési teret biztosítani. Ez véleménye szerint nem valósult meg az idő alatt, amíg ő a pécsi emká falai közt sajátította el a festészet tudományát. Változtatni kell a tanárok hozzáállásán is, számukra is rengeteg kiaknázatlan lehetőséget biztosít az ország, elsősorban Budapest. Amennyiben az oktatók ismeretséget és hírnevet szereznének különféle galériákban, művészeti intézményekben, a hallgatók előtt is több kapu tárulna ki.

 

Gerő Ambrus kiállított képe

 

Személyes terveiről annyit árult el, hogy a közösségi művészeti tevékenységek felé szeretne fordulni. Ez annyit jelent, hogy a művészet segítségével szeretné felhívni a figyelmet példának okáért a mélyszegénységben élők helyzetére, a beteg emberekre, az elesettekre, a különféle társadalmi problémákra. Művészkéntahogy ezt sokan teszikfel kívánja venni a kapcsolatot civil szervezetekkel és az ő segítségükkel, egymás lehetőségeit kihasználva akarja eljuttatni az üzenetet az emberekhez.

A Művészeti Kar életében szeptemberben egy új korszak kezdődik. A Damjanich utcából az út a Zsolnay Negyed Egyetemi Negyedébe vezet, ahol a 17 ezer négyzetméter tetemes hányadát birtokba fogják venni. A friss diplomás fiatalember azt tanácsolja a már a Negyedben tanulmányaikat kezdő, vagy ott folytató hallgatóknak, hogy használják ki a Zsolnay előnyeit. „Sok kulturális, művészeti intézménnyel fogja az MK megosztani a területet, az eddigi izoláltságnak vége. A legjobb, amit tehetnek, hogy együttműködési lehetőségeket keresnek a művészetet pártoló, tőkeerősebb szereplőkkel. Ez mindenkinek hasznára válna.”

 

"Kötödés..."

 

A frissen végzett festők és szobrászok műveiből rendezett kiállítást augusztus 7-éig tekinthetik meg az érdeklődők hétfő kivételével naponta délután 3 és este 10 óra között. A galéria látogatása ingyenes.
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés