Két szerződés egy napon a Zsolnay Negyedben

Közélet
PDF

Ráadásul egy helyszínen. Július 11-én kora délután háromoldalú megállapodást kötött a Zsolnay Negyedben Pécs MJV, a Pécsi Tudományegyetem és a Baranya Megyei Önkormányzat, illetve dr. Páva Zsolt polgármester és dr. Bódis József, a PTE rektora a Zsolnay Negyed Egyetemi Negyedével kapcsolatos bérleti szerződést írták alá.

 


Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Tudományegyetem, illetve a Baranya Megyei Önkormányzat hosszú évek óta stratégiai együttműködő partnerek. A július 11-én aláírt megállapodás a közös munka megkezdését jelenti a munkafázisok belső határidőinek rögzítésével, valamint célul tűzi ki azt is, hogy az esetleges egyeztetett vagy közös dokumentumok előterjesztése történjen meg ez év végéig. A felek fejlesztési és vagyongazdálkodási kérdésekben segítik egymás céljainak elérését a jövőben. Mindez a rendelkezésre álló erőforrások integrált felhasználását, valamint a hazai és európai uniós fejlesztési támogatásokhoz való hatékonyabb hozzáférését eredményezi a jövőben. A megállapodást dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, dr. Bódis József, a PTE rektora és Jakabné Pohl Marietta, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke látta el kézjegyével.

A megye részéről Jakabné Pohl Marietta beszélt és írt alá szerződést

 

A másik július 11-én aláírt stratégiai fontosságú dokumentum a Zsolnay Negyed Egyetemi Negyedével kapcsolatos bérleti szerződése. A dr. Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora kézjegyével ellátott kontraktus értelmében a PTE 20 évre kibérli az uniós pályázatnak megfelelően a Zsolnay Negyedben található (mintegy 14 000 m2 területű) Egyetemi Negyedet, amely a PTE Művészeti Karának és a PTE-BTK Kommunikáció- és Médiatudományi, illetve Szociológia Tanszékének is otthont ad a közeljövőben.

Bódis természetes folyamat részének tekinti, hogy megállapodást írnak alá, hiszen a kapcsolat a város és az egyetem között nagyon régóta fennáll, az igazi eredményeket majd pár év után lehet érzékelni. Jelen szerződéssel a felek 20 évre kötöttek megállapodást, de a rektor bízik benne, hogy nem csak pár szemeszterről, hanem hosszú-hosszú évtizedekről lesz majd szó. Óriási tettnek mondta a jelenlegi helyzetet, nevezetesen, hogy a régiek örökségére betelepül az egyetem (és majd a többi cég folyamatosan). Nem kisebb jelentőségűnek nevezte, mint amikor Zsolnay Vilmos elkezdett alkotni, és megteremtette a gyárat.

A rektor kiemelte az egyetem felelősségét. Szeptembertől a Művészeti Kar, majd valamikor évközben a Bölcsészettudományi Kar kommunikáció és szociológia szakos hallgatói kezdhetik meg vagy folytathatják a tanulmányaikat a Zsolnay Negyed déli részén található Egyetemi Negyedben. Így a PTE, mint a legnagyobb önálló szereplő a Zsolnay Negyedben, nem csak a kulturális életben, hanem minden egyéb területen is szeretné a tőle telhető legtöbbet hozzáadni a Negyed elismertségéhez, hírnevéhez és természetesen, Magyarország első egyetemeként, a tradíciókat az új helyszínen is meg kell őriznie. Azonban, mivel 21. századi körülmények közé költöznek, ezt a lehetőséget maximálisan ki kell és ki is fogják használni.

Utalt a Művészeti Kar hányattatott sorsára, hangsúlyozva, hogy a az Egyetemi Negyed legnagyobb nyertese ez a kar lesz, hiszen végre méltó elhelyezést kap és megfelelő technikát, infrastruktúrát biztosítanak a művészpalántáknak. Az Egyetemi Negyed kialakításában modern, korszerűművészettörténeti, ipartörténeti háttérre építkező helyszínei inspirálólag kell, hogy hassanak a következő szemesztertől ide járó hallgatókra. Az egyetemistákon minden bizonnyal nem fog múlni, ők nagyon gyorsan birtokba fogják venni és élettel fogják feltölteni a ma még oly csendes, steril tereket. Tényleg egy új korszak fogja kezdetét venni a több mint egy évszázados falak közt és az annak szomszédságában épült régi-új helyszíneken. Szeptemberben folytatás következik.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés