Guberálók bonthatják meg a rendet

Közélet
PDF
Két nappal ezelőtt foglalkoztunk a BIOKOM egyik szelektív hulladékgyűjtő-szigetének környezetével. A helyszín a Magyarürögi út volt, (épünkön), ahol áldatlan állapotok uralkodtak. A rend helyreállt, de nem biztos, hogy örökre.




A BIOKOM munkatársai elég gyorsan megoldották a megoldhatatlant. Vagyis elvitték az oda nem illő hulladékokat. Ezzel a közvetlen veszély elmúlt, ami megnyugtató. Eközben azért sikerült újabb információkhoz jutni. Amik cseppet sem hivatalosak, csupán a környéken lakók szóbeszédén alapulnak. De teljesen hihetőek!

Szóval, a külvárosi legenda arról szól, miszerint guberáló „banda” tagjai okozzák a közterületen a zűrzavart. Vagyis lomtalanítások, költözködések alkalmával, a tulajdonosok számára feleslegessé vált holmikat odahordják, szétválogatják. A számukra még hasznosítható dolgokat elcipelik a különböző átvevőhelyekre. Utánuk pedig csak a csatatér marad.

Nehéz ez ellen bármit is tenni, hiszen semmiképpen sem bűncselekményről van szó. Legfeljebb szabálysértésről. Ami ellen elvileg a közterület-felügyelők léphetnének fel hatékonyan. De nekik alapvetően nem az Abaliget felé vezető országút környéke a „vadászterületük”. Mivel akad elég feladatuk a belvárosban, illetve annak közvetlen közelségében is.

Ezek szerint csupán egyetlen megoldás létezik. Mégpedig a lakossági összefogás. Egyrészt, ha már végképp nem bírják elnézni a szörnyűségeket, akkor értesíthetik a „közterületeseket”. Másfelől viszont gondjukat jelezhetik a városi önkormányzati képviselőjüknek. Elvileg helyhatósági rendelettel lehetne szigorítani az ilyen, nagyüzemi guberálást.

Azt már csak egy szakember tette hozzá – neve elhallgatása mellett –, hogy a renitenskedőket, a félig-meddig hajléktalan személyeket az ilyen jellegű intézkedés különösebben nem hatja meg. Főleg akkor, ha a többség elhiszi róluk mindezt, azzal beletörődve a megváltoztathatatlanba.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés