Új gépek a gyógyításban

Bereczki Lajos Közélet
PDF

Csütörtök délelőtt mutatták be Pécsett azokat a berendezéseket, melyekkel nemrég gazdagodott az Egyesített Egészségügyi Intézmények Lánc utcai rendelőintézete. A gépbeszerzésen kívül új terápiás részleg is nyílt az épületben, mivel nőgyógyászat kezdte meg ott a működését.



 Ahogy arról már korábban beszámoltunk, mintegy félmilliárd forintos költséggel elkészült a Lánc utcai rendelőintézet felújítása, melynek következtében energiatakarékosabb, szebb és alkalmasabb lett az alapfunkciója ellátására. Nem csak esztétikai és takarékossági okok vezették a fenntartót abban, hogy megtegye ezt a lépést, a város betegellátásának színvonalát kívánták magasabb szintre hozni, illetve a vizsgálatok és beavatkozások várakozási idejét kívánták lerövidíteni. Mindez sikerült, számolt be róla dr. Kovács Ágnes igazgató főorvos. Az orvosi műszer beszerzés most zárult le és ezt az örömteli tényt kívánták most Csizi Péter alpolgármesterrel közösen megosztani a sajtón keresztül a nyilvánossággal.


Csizi Péter az új röntgen készüléket tanulmányozza dr. Kovács Ágnes társaságában


Jó hír, hogy minden területre jutott a beszerzésből, de talán az egyik legfontosabb műszer a diagnosztika területére került. A röntgen osztály régi gépét tehermentesíti egy berendezés, amely digitálisan elemzi és tárolja a vizsgálati eredményt, ezáltal pontosabb képet adva a beteg állapotáról. Ez a készülék bárhol megállná a helyét a világban, napjaink technológiáját képviseli, segítségével a betegek várakozási ideje a felére csökken. A készülék olyan tulajdonságokkal rendelkezik, melynek segítségével idősek és mozgásukban korlátozott emberek is könnyebben vizsgálhatók.

A másik nagyobb beszerzés az ultrahang készülék volt, amely 4 D-s eszköz, ami a szülészeti-nőgyógyászati vizsgálatok képalkotását tudja segíteni. Ez a berendezés is lényegesen lerövidíti majd a betegek várakozását, amely korábban néhány órás volt. A 140 millió forintos vásárlás még számos kisebb eszközt tartalmaz, amely esetenként 25 éves orvosi műszereket vált ki.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a fenntartó számára örvendetes, hogy egy korszerűbb és takarékosabb épületben folyhat a gyógyítás, de a praktikum mellett az emberek igényeinek a kielégítése volt a legfontosabb szempont. Így nagyon lényegesnek tartja, hogy az új számítástechnikai rendszer segítségével a betegirányítás egyszerűbbé, gyorsabbá és kényelmesebbé vált. Új funkció is meg tudott jelenni a rendelőintézetben, így már nem kell a nőgyógyászati vizsgálatra sem más intézménybe menni, hiszen ez a részleg az épületen belül már megkezdte működését.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés