Ezernél több új kollégiumi hely a PTE-n

Közélet
PDF

Bár még egy hónapig a felsőbbéves egyetemisták és a frissen felvett gólyák önfeledt szabadságukat töltik, a lakhatási ügyeket, szinte azonnal a felvételi értesítő megérkezése után el kell intézni. Ezzel a PTE vezetése is tisztában van, ezért lehetőséget adott a felújított Szántó Kollégium bejárására, amit szeptember elején adnak át lakóiknak  (Tekintse meg képgalériánkat!)


Ottjártunkkor épp bőszen pakolták be az új bútorokat a Szántó egyik folyosójára, egy munkás flex-szel adta meg az alaphangot, folyamatosan érkeztek a kisebb-nagyobb teherautók, a biztonsági szolgálat marcona őrei pedig "megvizslatták" a belépő médiamunkásokat. A régi múltra visszatekintő Szántó Kovács János utcai kollégium új "ruhát" és megújult belső szerkezetet kapott. A tavalyi tanév végén egyszerre zárták be a PTE két kollégiumát: a Szántót és a Jakabhegyet. A 2011/12-es év során viszont közel 1200 férőhelyet visszakapnak az egyetemisták, a két épületben összesen. A nemsokára teljesen lakható Szántó Kovács János utcai épületben Strasser Tibor, a felújítást végző műszaki igazgató, Kresák Gergely, kollégiumi osztályvezető, valamint Sebrek Zsuzsanna, a HÖK kollégiumi ügyekért felelős alelnöke kalauzolta a sajtó képviselőit.

Az úgynevezett PPP rendszerben, közel 10 milliárdért felújított egyetemi szálláshelyek közül a Szántót majdnem utolsóként adják át  szeptember első hétvégéjén. Itt 814 diákot tudnak ősztől elhelyezni. Aki régebb óta ismeri a Szántót, az tudja, hogy ez a szám kisebb, mint a bezárás előtti, pedig egy-egy új szintet felhúztak az "A" és a "C" blokk legfelső emeleteire. Az ok: a komfortfokozat növelése, ami a felújítási program kötelező eleme volt. Háromágyas szobák helyett kétágyasok várják az egyetemistákat, és két szoba tartozik egy tömbbe, mindegyik ilyen lakóegységhez közös zuhanyzó, WC és kis főzősarok tartozik. Így például megszűnik a közös zuhanyzás "élménye", valamint az eddig a szintek közepén található konyhák is eltűntek, és vele együtt az olykor rettenetes szagok megosztása. De hát valamit valamiért. Visszatérve a szobákra: Mindegyikhez internethozzáférést kapnak a hallgatók, és teljes bútorcserére is sor került. A nyílászárók is teljesen újak, az utolsó ablakig, ajtóig, minden szinten zárható nagy szintajtók vannak. És mivel a ráépített emeletekkel hétre növekedett a szintek száma, ezért lifttel szállíthatják magukat és - ami talán fontosabb - az otthon eltöltött hétvége után hazaival megpakolt táskákat bőröndöket. Pedig egy élmény volt a negyedre felvinni a "csomagocskákat".

Jön a fekete leves? Nem jön, ugyanis a PTE vezetősége és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat között lezajlott egyeztetéseket követően májusban egyhangúan támogatta azt a koncepciót, hogy a kollégiumi díjakat a következő évben nem fogják emelni. Kresák kérésünkre számszerűsítette a kollégiumi díjakat: "két árkategóriát kínálunk a Szántó Kollégiumban. Az "A" és a "C" épületekben levő szobákért 18.000 forintot, a "D" épületben levő kisebbekért, amiket nem kétszobás blokkonként alakítottak ki, 16.000 forintot kérnek el." A Szántótól két utcára levő Jakabhegyi kollégium 433 számára kínál olcsó lakhatást szintén szeptembertől, így összesen közel 1200 egyetemistának nem kell azon gondolkodnia, hogy hogyan keressen albérletet. Kresák elmondta, sokkal jobb a helyzet, mint pár évvel ezelőtt, hiszen csak Pécsett 3200 körüli a kollégiumi férőhelyek száma, így aki beadja a koleszbe a jelentkezését, nagy valószínűséggel kap is szobát. Bár a kollégiumi jelentkezések a felsőéves hallgatók esetén már lezárultak, a frissen felvett gólyáknak még augusztus 10-ig van lehetőségük jelentkezéseiket a PTE-re eljuttatni.



Kívülről is jól néz ki a kollégium


Az építők igyekeznek, hogy szeptemberre minden kész legyen


Kétágyas szobák, új bútorokkal



Már nem kell felvonszolni a negyedikre a pakkot, lifttel lehet közlekedni


A szobákhoz kis főzősarok is tartozik...


...és fürdő is


Van még munka bőven


















Hozzászólások

 
+1 #5 Cool 2011-07-31 06:08
Felújítás előtt látszott a hallgatók hogyan nevelték a környezetet.
Idézet
 
 
0 #4 ColT 2011-07-30 19:25
A hallgatók is nevelik a környezetet, pár év múlva majd megnézzük...
Idézet
 
 
0 #3 Szamosi 2011-07-30 09:07
A környezet nevel, a beléptetőrendsz er meg nem ártott még senkinek.
Idézet
 
 
0 #2 ColT 2011-07-30 02:12
Hehe,majdnem 8 évet húztam ott le :)
Mondjuk nekem ezek a felújított, beléptetőrendsz eres kollégiumok eléggé aranykalitka-jellegűnek tűnnek, de ám legyen, az emberi lakókörülmények sosem ártottak senkinek.
Idézet
 
 
0 #1 Fater 2011-07-29 16:55
Ezeknek a kölkeknek jó helyük lesz, nekünk még fapados koli volt. A hűtő volt a űberluxus!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés