125 éve hunyt el Liszt Ferenc: Pécsett is koncertezett

Zene
PDF
Liszt Ferenc 1886 július 31-én hunyt el Bayreuth-ban. A XIX. század egyik...
  ...legjelentősebb magyar zeneszerzőjeként tartjuk számon. 160 éve, 1846. október 25-én magyarországi turnéja során - Scitovszky János pécsi püspök meghívására Liszt Ferenc városunkba látogatott. Ez a második dátum különösen kedves nekünk, pécsieknek.


Liszt 1811-ben született. Apja, aki Esterházy herceg hivatalnoka volt hamar felismerte fia tehetségét, aki már 9 évesen nyilvános koncerteket adott Sopronban és Pozsonyban. Liszt 11 évesen mutatkozott be Bécsben, ahol még Beethoven is felfigyelt játékára. Egy évvel később édesapjával Párizsba költözött, de ott a konzervatórium vezetője meggátolta felvételét, így visszament Bécsbe tanulni.

16 évesen már túl volt egy Európát bejáró turnén és ismét Párizsba költözött, ahol ekkor már szívesen fogadták. A zongorjáték fortélyait Chopin-től, míg a zenekari nyelvet és a programzenét Berlioztól tanulta meg.

1835-ben a genfi konzervatórium tanára lett. Sikerének köszönhetően bőkezűen támogathatott nemes célokat, így 1838-as bécsi koncertjének bevételét a nagy pesti árvíz károsultjainak ajánlotta fel, később pedig a bonni Beethoven emlékmű építését és szponzorálta.

A negyvenes évek elején Weimarba ment, ahol az udvari színház karmestereként alkotott és tanított. Életének utolsó évtizedében Weimar, Róma és Budapest között ingázott. Élete során összesen kb. 1400 művet alkotott és ezzel a legkiválóbb mellett az egyik legtermékenyebb zeneszerző címet is megszerezte.

Liszt Ferenc látogatása Pécsett 1846 őszén:

Vegyük sorra a nagy sikerű pécsi koncert eseményeit: október 17-én Liszt Ferenc Szekszárdra érkezett barátjának, báró Augusz Antal, Tolna vármegyei alispánnak az invitálására. Október 18-án a szekszárdi vármegyeháza nagytermében nagy sikerű koncertet adott. A szekszárdi ünnepségen megjelent a pécsiek küldöttsége Witt Jánosnak, a pécsi székesegyház kiváló hegeűsének vezetésével. Ünnepélyesen felkérték a nagy zeneköltőt és zongoravirtuózt a pécsi hangverseny megtartására. A mester készségesen eleget tett a felkérésnek.

Liszt Ferenc PécsettOktóber 24-én indult el Liszt Ferenc Szekszárdról Pécsre báró Augusz Antal és Petrichevics Horváth Lázár, a "Honderű" szerkesztőjének társaságában. Útközben egy éjszakára megszálltak Nádasdon, a püspök nyaralójában.
Másnap, október 25-én Liszt Ferenc Nádasdról négyes fogaton Pécsre érkezett, hol Scitovszky püspöki rezidenciájának vendégszeretetét élvezte három napon keresztül. Liszt első pécsi hangversenyét a Mária utcai régi Oertzen-féle színházban tartotta. Pécs régebbi színháza a Bíróság helyén, a Széchenyi és Mária utca sarkán állott. A délutáni koncerten ott volt a megye és Pécs városának elitje. Többek között a németbólyi Batthyányiak, gróf Batthyány Kázmér és Scitovszky püspök teljes udvartartásával. A nagy sikerű hangversenyt a Rákóczi-induló vérpezsdítő akkordjai zárták. A hangverseny után, este Majláth helyettes főispán adott fényes vacsorát és fogadást az ünnepelt zeneszerző tiszteletére. Liszt Ferenc ezen a nevezetes vacsorán szerzett tudomást arról, hogy a Pécs-budai temetőnek nincs kápolnája (a régi temető a jelenlegi Balokány-liget nyugati részét foglalta el).

Október 26-án délelőtt, a Fő utcai (Király utca) Hattyú fogadó dísztermében megtartott hangverseny bevételét Liszt Ferenc teljes egészében a pécsi temetőkápolna javára ajánlotta fel. A második pécsi koncert után ismét a püspök adott díszebédet. A délután több pécsi előkelőségnél tett látogatással telt el. A harmadik napon, október 27-én Liszt Ferenc a székesegyházat kereste fel. A dóm nagyszerű orgonáját Liszt szakavatott kézzel szólaltatta meg, mintegy félórás játékkal kápráztatva el a templomot zsúfolásig megtöltő pécsi közönséget.

Scitovszky püspök nagy búcsúebédet adott híres vendége tiszteletére. Az ebéden részt vett az akkori Pécs társadalmi életének minden kiválósága. Társalgás közben előjött a szó a székesegyház restaurálásáról és az avatási ün népségről. Az ebéd után rövid séta következett a püspöki palota kertjében, amely után Liszt Ferenc nagyszerű bejelentéssel lepte meg a nagyszámú vendégsereget, mely szerint a székesegyház felavatására ünnepi misét komponál, és minden honoráriumról lemondva, a zeneművet felajánlotta a székesegyháznak. A bejelentést nagy ováció fogadta.

Sajnos a pécsiek nagy bánatára mégsem "Pécsi mise" lett a nagyszerű zeneműből, hanem "Esztergomi mise". Történt ugyanis, hogy a pécsi székesegyház restaurálása elhúzódott, és időközben Scitovszky Jánosból Magyarország hercegprímása lett, akinek székhelye tudvalevőleg Esztergomban van.
Az Esztergomi ünnepi mise gondolata tulajdonképpen Pécsett fogant meg, amelyet Liszt Ferenc végül is 1855-ben Weimarban komponált meg. Így kapcsolódott össze Pécs városa a nagy magyar zeneszerző halhatatlan alkotásával.

Liszt 125 évvel ezelőtt tüdőgyulladásban hunyt el Bayreuth-ban.

Hozzászólások

 
0 #11 KILENCEDIK 2011-08-30 11:13
Kik lesznek a szept. elsejei -ingyenes-Beethoven koncert énekes szólistái?
Idézet
 
 
0 #10 Osztrák 2011-08-29 22:06
Sikerült-e úgy ünnepelnünk Liszt Ferencet, mint ahogy az osztrákok ünnepelték, akik már 2009-ben elkezdték az ausztriai Liszt-ünnepségek szervezését?
Idézet
 
 
0 #9 Isízy 2 2011-08-28 13:17
szerintem az én gyakorlós éenktanárom.
Idézet
 
 
0 #8 Isízy 2011-08-22 20:08
Tudja vki, hogy kit rejt a J. I.?
Idézet
 
 
0 #7 Jonathen 2011-08-22 20:06
Jonathen Isízy szintén Bachig vezeti vissza

tanárainak sorát.
Idézet
 
 
0 #6 Egy, csak 1 2011-08-21 20:31
Egyetlen olyan pécsi tanárról tudok, aki tanárai sorát Bachig tudja visszavezetni, éspedig: Ivasivka Mátyás.
Idézet
 
 
0 #5 Végre 2011-08-15 21:50
Végre, hogy ilyen összeszedett, tartalmas írás is meg-megjelenik!
Idézet
 
 
0 #4 Pécsiek 2011-08-11 19:25
Vajon kik azok a pécsiek, akik áttételesen Liszt Ferenc és Bartók Béla tanítványai?
Idézet
 
 
0 #3 Pécsi Concerto 2011-08-10 20:50
Gődel Hilda (S) huszonéves korában a BÉCSI VOLKSOPER magánénekesekén t az osztrák fővárosban élt.

Első férje a Volksoper korrepetitora: Günter Dvorák volt, a zsz. Antonin Dvorak rokona.

Fiuk: Dvorzsák Béla (70) ma Győrben él.

V. G. Hilda pedig a Győr melletti Ménfőcsanakon.

Újságírók is felkereshetnék, mert D. Béla ma is dolgozik, a pécsi Ének-Zene Tanszék volt magánének-tanára pedig ma is teljes birtokában van szellemi frissességének.
(Pl. az UNIV vmelyik újságírója felkutathatná mindkettőjüket. Nehéz nem lenne, mert telefonjuk nyilvános.)
Idézet
 
 
0 #2 Diáksor 2011-08-06 21:19
Liszt tanította Thomán Istvánt, Thomán Bartókot, Bartók Székely Júlia zg.-tanár írónőt, aki a Tanárképző Főiskola Ének-Zene Tanszékének volt tanára, így élnek még néhányan, akik áttételesen Liszt Ferenc tanítványai.

S ha már szóba került a tanárképző ének-tanszéke, a jelenlegi PTE MŰVÉSZETI KAR VEZETŐSÉGE tudjon róla, hogy jogelődjének magánének tanára Váginé Gődel Hilda 2011. dec. 25-én lesz 100 éves.
Szép gesztus lenne, ha anyaintézménye felterjesztené kitüntetésre a ma is jó egészségnek örvendő egykori művész-tanárát!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés