Megújult a Pécsi Nemzeti Színház erkélye és homlokzata

Bereczki Lajos Színház
PDF
Jóval korábban el kellett volna készülni az erkély megerősítésével és helyreállításával, ám eben az esetben bocsánatos bűn a késés...

...mivel a vállalkozó saját zsebből további felújítást végzett el a Pécsi Nemzeti Színházon, ezért húzódott el egy kissé az erkély műszaki átadása. (Tekintse meg írásunk után képgalériánkat!)

Amikor a színházat az akkor harmincezres lakosú Pécs polgársága megálmodta és felépíttette, akkor lehetett ilyen szép a homlokzat és az erkély, mint most. Évekig zárva volt a színházlátogatók elől a balkon, pedig korábban a felvonások között szívesen levegőzött és nézelődött ott a publikum. A tartószerkezet elöregedése miatt kellett lezárni az építményt, melyet most teljes egészében újjávarázsoltak, mintegy ötven millió forintos költséggel. Nagyjából félszáz Zsolnay díszítő elemmel és a homlokzat teljes festésével együtt pazar a látvány. A kivitelező milliós nagyságrendben végzett el más, a szerződésben eredetileg nem szereplő munkálatokat, mint például a kupola bádogozása, vagy festést a homlokzaton túl is. Mindezt a pécsi vállalkozó saját zsebből fedezte, amiért csak elismerés illeti, nem beszélve a kifogástalan minőségű, műemléki igényű helyreállításért.

A hétfő délelőtti műszaki átadáson jelen volt Csizi Péter, a város alpolgármestere is, aki elmondta, hogy a színház felújítása ezzel nem áll meg. A továbbiakban több lépcsőben, a város anyagi lehetőségeinek függvényében fogják elvégezni az átalakításokat. Egy korábbi felmérés szerint majd’ 2 milliárd forintból lehetne az épületet és a színháztechnikát megújítani, amelyre szükség is lenne ahhoz, hogy ne forduljon elő olyan eset, mint két éve a POSZT-on, amikor díszlet és lámpa zuhant a játéktérre, a berendezések hibás működése miatt. Az alpolgármester szerint a város vállalkozói már jelezték, hogy segítenének ebben a hatalmas munkában, így közadakozás révén telne fel a városi keret a további felújításhoz. Ennek törvényi háttere is létrejött, hiszen egy ideje a sport és a kultúra támogatása kedvezményt jelent a vállalkozók számára az adózáskor.

Így-vagy úgy, nekünk színházlátogatóknak egy a fontos: jó társulat és alkalmas színházépület álljon rendelkezésre, hogy ez után is esténként felcsattanjon a közönség tapsa.




A homlokzat is szépen megújult




A kupola bádogozása is új, így már nem ázik be a ház




Új elem, biztonsági korlát is van a felújított erkélyen




A díszítő elemek is megszépültek




A műszaki átadást az égiek is támogatták a kellemes időjárással




A kőfaragások is régi fényükben pompáznak




Innen, ismét magasból nézhetjük a Színház teret




Bent még folyik a festés, hogy augusztus végén a társulati ülés résztvevőit már más kép fogadja




Minden porcikáját újrafestik szorgos kezek




A főlépcső a földszinten most így néz ki, de hamarosan itt is rend lesz




Az első előadás estéjén mindez már a múltté lesz



Hozzászólások

 
0 #3 Lojzi 2011-08-03 17:25
Ideje volt. Óne elismerés! :-x
Idézet
 
 
0 #2 Anikó 2011-08-03 06:26
Jó-jó, de a POSZT alatt nagyon ciki volt a letakart homlokzat!
Idézet
 
 
0 #1 BI 2011-08-01 19:47
Igen ritka, hogy egy vállalkozó ilyen gesztust tegyen. Elismerés érte. És a szép munkáért is! :-)
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés