Rózsakert római kori kápolnával

Bereczki Lajos Közélet
PDF
Talán a kevésbé fiatalok még emlékeznek rá, hogy a Sétatér melletti Rózsakert milyen népszerű szórakozóhely volt Pécsett... (Galériával!)

...nem véletlen, hiszen a vendéglátóhely valóban kerthez hasonlatos volt, nagy és hangulatos. Fő attrakciója pedig az élőzene és a tánc volt.


Sokáig állt bezárva a Rózsakert, amíg a Pécsi Egyházmegye 2010. év elején úgy nem gondolta, hogy ismét régi fényében fog ragyogni a Rózsakert, ezért hangulatos belvárosi, zenés-táncos szórakozóhelynek ad majd itt helyet. Neki is fogtak a kivitelezésnek, előtte azonban a kötelező régészeti feltárást végezték el a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának szakemberei Tóth Zsolt régész vezetésével. Még 2010-ben az Észak-Dél irányú két méter széles kutatóárokban a rétegenkénti régészeti vizsgálat azonnali eredményt hozott, középkori házfalak után hat késő római kori téglasír, egy temetői épület részlete és a középkor-hódoltság időszakából egy kőfalazatú épület és különböző mérető gödrök kerültek elő.

Az igazán izgalmas lelet a temetői épület volt, amely a háromkaréjos építészeti megoldásnak köszönhetően a Cella Trichora hivatalos elnevezést viseli. A feltárás korai szakaszában még csak valószínűsíthető volt, hogy ennek az épülettípusnak a maradványai találhatók a rétegek alatt, ám a múzeum másik munkatársa Bertók Gábor georadaros felméréssel igazolta ezt a feltevést. A későbbi feltárások során kiderült, az épület két részből állt, egy föld feletti kápolnából és egy föld alatti kriptából. A déli oldalon volt az építmény bejárata, központi tere négyzet alakú volt és három apszis csatlakozott hozzá, melyeket kívülről oldalpillérekkel támasztottak meg. Sajátossága volt, hogy nem volt a környező térrel egy szintben, két lépcsőfok vezetett a kápolnába, illetve annak előterébe.

A kripta a kápolna központi tere alatt helyezkedett el, falai vakoltak, az előzetes várakozással ellentétben (mint a közeli cella septichorában például) nem találhatók rajta festés maradványai. Temetkezés nyomát sem találták a régészek, valószínűleg a szarkofágokat később más helyre szállították onnan. A korábban említett téglasírokban is csak minimális tárgyi emléket találtak a szakemberek. Furcsasága még a területnek, hogy számos gödör nyoma került elő, a hódoltság korában ásták ezeket, egészen a római kori építmények szintjéig. Valószínűsíthető, hogy a korábbi épületromok nyomait véletlenül felfedezve kincsvadászat céljából kutatták meg a középkori emberek a területet. Sajnos nem tudjuk találtak-e valami érdekeset.

A pillanatnyi állás szerint a régészeti munkát befejezték, a dokumentáció is a napokban kész lesz, mondta a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője Fabényi Júlia. Ezt követően a területet a régészeti emlékek megőrzése céljából szakszerűen visszatemetik. Mivel közel van a Világörökséghez, és értékes a lelet, ezért valószínűleg pályázni fognak arra, hogy a Cella Trichora bemutatható legyen a későbbiekben a nagyközönség előtt is. A területen most zajló kivitelezési munkák nem akadályozzák ezt a tervet, mivel a feltárás helyén a mostani bérlő a Pécsi Egyházmegye parkot-kertet képzel el.




Tóth Zsolt régész tájékoztatta az újságírókat





Északról így fest a terület, középen a kápolna maradványaival





Középen a kripta, vakolt falakkal





A bejárat déli irányból volt, bal oldalon a nagy kőtömb a lépcső megmaradt része





A  Rózsakert északi részén épül a leendő vendéglátó egység









Hozzászólások

 
0 #4 Pietro 2011-08-04 06:54
Nincsenek új nevezetességek? Koncertterem, Zsolnay Negyed, Tudásközpont....tényleg nincsenek! :lol:
Idézet
 
 
0 #3 Borny 2011-08-03 19:18
Már hogy ne lenne, a papok által működtetett (bocs tulajdonolt, de egyetértenek a tervvel) Rózsakert egy igazi pécsi látványosság lesz. A többi mellett...
Idézet
 
 
0 #2 ColT 2011-08-03 14:58
Ahhoz képest, hogy a kultúrából élne meg a város, pont jó, hogy nincsenek új nevezetességek...
Idézet
 
 
0 #1 Lojzi 2011-08-03 14:34
Szóval a "Kriptában csörögnek a halottak" című szám a Rózsakertben nem is volt túlzás!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés