Emlékek pécsi boltja

2011. augusztus 06. szombat, 07:48 Közélet
PDF
Ha valaki éppen semmit sem akar vásárolni, akkor mindenképpen ebben a botban a helye. Mert itt mindent megkap, amiről azt sem nagyon tudhatta, egyáltalán létezik e sárgolyón (képünkön). Múltidézés, mesterfokon!




Hogy a piaci szabályokat ne sértsük meg, hát legyen elég annyi, hogy a kapualj és bolt Pécsett, a Ferencesek utcájában látható, lelhető fel. Érdemes felkutatni, betérni oda, de többet a helyszínről egy szót se!



A régi csapon egy egy paradicsompasszírozó,jól mutatnak együtt

„Minden, ami a padláson már nem fér el” – nagyjából így foglalható össze a jelszó, ami mentén megnyitott a „csodabolt”. Amelyiknek vezetője, egy kedves hölgy szerette volna megőrizni inkognitóját. Mert szerinte nem az a lényeg, hanem a kínálat. Ami bőséges, ám meghatározhatatlan.



A látvány egyedi, utánozhatatlan kissé kusza, de nem zavaró

Az időskála is széles. Tíz- és húszévestől a majdnem százéves portékákig, kissé rendezetten, de azért átláthatatlan kuszaságban sorjáznak az emlékidéző dolgok. Egy faragott mosófa, régi könyvek, kissé rozoga, fa postaláda, lavór, öntöttvas vízcsapkagyló, falvédő, komoly életbölcsességgel.

Út a jelenből, vissza a szocializmusba, aztán a második nagy háború előtti időkbe. Nosztalgikus kalandozás, egészen a honfoglalási korig. Na jó, ez utóbbi kissé eltúlzott volt, ám részben igaz.

De azért aki betéved az üzletbe, meg az udvarba, azt óhatatlanul megrohanják az emlékek. Mert szinte minden családban volt ezek közül a javak közül valamilyen, vagy ehhez nagyon hasonló. Ha megjön az „érzés”, onnan már csak egy mozdulat a pénztárcáért, azután máris megköttethető az ügylet.



Képek, képeslapok a múltból, amik üzennek

Majd csak jó lesz valamire, ha már a nagymamának is akadt egy belőle. Legalább néha eszébe jut a kedves felmenője az új tulajdonosnak, ha ránéz arra, amire gyakorlatilag semmi szüksége sincsen a házában.

Ódivatú daráló, félig „antik” fényképezőgép, bőrtokban, sárga játék villamos fából, sípolós gumi nyuszi, Tolnai Világlapjának „legfrissebb” számai, bakelit hanglemezek. Csak tessék, tessék, eladó az elmúlt évszázad, évezred! Ezt tényleg nem szabad kihagyni.


    


 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés