Unalmasan szól a rádió

2011. augusztus 09. kedd, 12:40 Közélet
PDF
A kereskedelmi rádiózás (a kép illusztráció) mellett a vidéki közszolgálati adások hallgatottsága nem magas. Ami szomorú!
De ha az MR 6 továbbra is így működik, akkor senki se csodálkozzon, ha elveszítik maradék rajongóikat is.

Az nagyjából magánügy, ha valaki azzal dicsekszik, immár hosszú-hosszú évtizedek óta elkötelezett híve a rádiózásnak. Különösen igaz ez a pécsire, ahol szűkebb hazánk hírei, információi hangzanak el, rendszeresen, korrekt módon. De gyakran már kívülről lehet tudni minden hangot.

Mert az utóbbi időbe időben divatba jött az úgynevezett „ismétlő” rádiózás, ami felettébb egysíkúvá teszi a műsort. Azért tényleg felesleges reggel 6-tól 17.30-ig regionális adást sugározni, mert a központ adott műsoridőt, de azt képtelenek folyamatosan megtölteni, komoly tartalommal.

Márpedig, aki veszi a fáradságot, hogy reggelente bekapcsolja készülékét, utóbb, de inkább előbb mérges lesz. Mert a 6-os hírekben a legfontosabb dolgokról, mintegy öt percben a műsorvezetők, hírolvasók beszámolnak. De 6 óra 15 perckor jön a műsorajánló, ahol részletek hangzanak el arról, miről fognak beszélni az elkövetkező 45 percben.

6.30-kor következik a helyi krónika, majd 6.52-kor a nap kiemelt riportja, amiből részleteket már garantáltan bejátszottak. 7-kor kapcsolják a Kossuth adót, ahol a kiemelkedő, országos érdeklődésre számot tartó baranyai eseményeket egy másik, vágott változatban ismét bárki felidézhette. Ha valaki még nem unja borzasztóan a dolgot, akkor 7 óra 15-tól ugyanaz szinte újra lepereg, ami 60 perccel korábban elhangzott. Meg sem említve a 8 óra 15-tól induló utolsó háromnegyed órát, ami megint nem hoz szinte semmi újat.

Kisebb balszerencse esetén, a 9 órakor kezdődő lokális magazinokban a fentebb felsoroltakat hosszabb formája is visszaköszönhet. Esetleg a délutáni ismétlésekben, netán a szintén központi programban, a Vidék Magyarországa, illetve a Hajnaltájt idején még mindenki felelevenítheti azokat, amik már bizonyosan a könyökén jönnek ki.

Aki még nem fásult volna bele az egészbe, az a világhálón, a hangarchívumból is kikeresheti azt, amiről korábban, tévedésből lemaradt. Bár az, rendszeres rádiózás esetén nem könnyű, annyi szent.

Rádiórajongóként talán kijelenthetem, a kevesebb bizonyára néha több lenne. Mert mindez így ugyan nem rövid, ám rém izgalommentes program. Persze, csatornát váltani lehet, de aki elkalandozik, az meg könnyen leragadhat egy másik hullámhosszon. Remélhetőleg nem országos kereskedelmin, mert azért az néha már felér egy nagyobb agymosással.      

Hozzászólások

 
0 #4 Szól a rádió 2011-08-22 09:46
Ha már a kirúgásoknál tartunk ketteske. Vissza lehet hallgatni, hogy milyen adások és ki kerültek mikrofon közelébe a hirtelen támadt emberhiány miatt. Mindent lehet, csak gratulálni nem! Amúgy az eljárás gusztustalan és emberhez méltatlan volt. Na ez a nem etikus!!
Idézet
 
 
0 #3 Kossuth 2011-08-21 20:21
Pontosan ezeket kifogásolom, s a sok keresgélés után rendre a Kossuth rádióra térek vissza, mert a leghallgathatób b és a legszínvonalasa bb magyar adó.
Idézet
 
 
0 #2 etika 2011-08-09 19:16
szép cikk egy olyan felületen ahol az egyik munkatárs feleségét épp most rúgták ki onnan amiről az írás szól....
Idézet
 
 
0 #1 Lora 2011-08-09 13:51
Szerintem kevesen vannak akik egész nap rádióznak, nekik talán új még egy-egy hír...
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés