Nemzet Kenyere

2011. augusztus 11. csütörtök, 13:21 Közélet
PDF
Fontos, hogy augusztus 20-án mi pécsiek fogjunk össze, minél többen jöjjenek el a Sétatérre, vásároljanak a cipókból, hogy a lehető legtöbb rászoruló gyermek jusson ebédhez a következő tanévben mondta dr. Páva Zsolt a Nemzet Kenyere sajtótájékoztatóján.



A polgármester a nemzeti összetartozás különleges megközelítésének nevezte a Nemzet Kenyere programot. A városvezető köszönetet mondott a hazai és határon túli agrárszervezeteknek, a szállító-, malom-, és sütőipari cégeknek, amelyek csatlakoztak a jótékonysági akcióhoz.


Az ötletgazda, dr. Korinek László elmondta, felemelő érzés volt megtapasztalni a lelkesedést határon innen és túl. A gazdák sorra keresték fel az agrárszervezeteket, hogy felajánlják a búzájukat jótékony célra. A terv az volt, hogy valamennyi helyszín, ahonnét a búza érkezett, ahol összeöntik és megőrlik, a magyar történelem egy-egy jelentős eseményéhez kapcsolódjon.

A Nemzet Kenyere a nemzet egységét, az összetartozást és a szolidaritást szimbolizálja. Az akció hagyományteremtő céllal indult. A Nemzet kenyere valójában egy „össznemzeti” kenyér, amelybe nemcsak a hazai, hanem a határainkon túl élő magyar honfitársaink által megtermelt búza is belekerül. Emellett jelentős  jótékonysági akció is kapcsolódik hozzá.

A Nemzet Kenyere programba az összes magyar megyei agrárkamara, 5 megyei jogú város, 8 határon túli magyar szervezet (3 erdélyi, 2 szlovákiai, 2 szerbiai, 1 szlovéniai) ajánlotta fel a búzát. Általában szervezetenként 250 kg-t, de a határon túlról több helyről is több – 300-500 kg - búza is érkezett. Összesen 9,7 tonna. A búza egy részét augusztus 13-án (az Összeöntés ünnepén) a mohácsi vízimalomban jelképesen megőrlik. A lisztből a pécsváradi Aranycipó Kft süti az augusztus 20-i nagy kenyeret és  4000 db kis cipót. A cipókat az augusztus 20-i ünnepi program keretében adomány ellenében értékesítjük. Az adományt Pécs városa a Pécsi Jótékony Nőegylet „Nekem nincs ebédem” programjára ajánlja fel. A  megmaradt összes lisztet a nemzeti összefogás nevében a város felajánlja a dévai Szent Ferenc Alapítvány részére.

Pécs városa lényegében a program teljes lebonyolításából részt vállalt. Több munkatársunk dolgozott folyamatosan azon, hogy támogatókat találjanak és a program zökkenőmentesen lebonyolódjon. A búza összegyűjtésében, a szállítás megszervezésében is részt vettünk. A zsákok beszerzését, logok és plakátok készítését, valamint az ünnepi program valamennyi költségét a város állja.




2011. augusztus 11.

    Polgármesteri Kabinet

Hozzászólások

 
0 #1 Finom Lesz 2011-08-13 04:58
Fura,

A nemzet kenyerét egy adalékanyagot tömő,Aranypéksé g süti meg. Mellesleg, aki adó nem fizető, továbbá a nemzetet marhatáp-tejporból készült cukrászsütemény eztető csodacég.

Gratulálok, van még lejjebb???
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés