Megosztó harminchét

2011. augusztus 17. szerda, 08:07 Képzőművészet
PDF
Nem egységes a megítélése az Uránbányász téren készülő egyedi, köztéri alkotásnak. Pécs új szobra – amit Palatinus Dóra és Makra Zoltán (képünk a helyszínen készült) álmodott fémbe, illetve üvegbe – már jól mutatja, miként fog kinézni a műtárgy.




Uránváros az újjáépítés egyik jelképe, akár országos szinten is. Amikor egy addig ismeretlen iparág, az ércbányászat a környező hegyekben megindult, az 1950-es éveket mutatták a naptárak. Akkor Újmecsekalján, addig elképzelhetetlenül, egy városrész nőtt ki a földből. Többek között ennek is szeretne emléket állítani két művész, Palatinus Dóra és Makra Zoltán.

A Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat bábáskodik a megvalósítás körül. Az egykoron Pécsett született alkotó nevét viselő szervezet egyben garancia lehet, az előd hírnevének méltó ápolására. A valóságos lebonyolítás a Dél-dunántúli Építész Kamara, valamint az Aix-en Provance városában működő Vasarely Alapítvány végzi. Ez utóbbinak tagja az ismert alkotó unokája,
Pierre Vasarely is.

A „37 négyzetméter” az egykor ezerszámra épült lakások közül egyet ragadott ki, témaként. Méghozzá fémhálós szerkezettel, edzett, színes üveggel borítva. Az Uránbányász tér azon sarkán, ahol az Ybl Miklós utca kezdődik. A készülő mű azonban megosztó.

– Én 1959-től lakom itt – jelentette ki egy őszes férfi, aki a padon pihent, beszélgetett kortársaival. – Nagyon helyes ez az emlékállítás. Jó lesz, ráadásul különlegességgel dicsekedhetünk majd, hiszen ilyen, vagy ehhez hasonló máshol nem lesz látható.



A szerkezet készül, a sétálók még csak ismerkednek vele

– Nem tetszik, de ez még hagyján – csatlakozott be a társalgásba a sildes sapkás úr. – Ráadásul, szerintem a közlekedőket majd akadályozni fogja a kilátásban, a kereszteződésben. Ettől aztán balesetveszélyesnek minősíteném!

Két húszéves forma fiatal is megállt a munkaterület kerítése előtt, hogy elolvassák a kiírást, mi is készül a helyszínen.

– Remélem, hogy van térfigyelő-kamera a területen, mert fokozott veszélynek lesz kitéve a „szerkezet” – vélekedett egyikük. – Igaz, közel a rendőrség, ám sötétben könnyű eltűnni a rend őreinek szeme elől.

– Talán jobb lett volna, ha a belső térbe terveztek volna valami utalást arra, melyik helyiség milyen szerepet töltött be az otthonban. Mert így nem mindenki számára egyértelműen követhető, mit lehet látni itt. Rossznak nem tartom, de még idő kell, amire megszokom a jelenlétét.

– Felesleges az egész – vont summás mérleget egy nyugdíjas korú hölgy. – Ennyi pénzből sokkal hasznosabb dolgokat is csinálhattak volna, mint egy ilyen műalkotást.

Mint sok már szobor, ez is véleményeket, érveket, ellenvetéseket szül, már a formálódás szakaszában. Ami nem baj! Kérdés csak az, idővel miként alakulnak a vélemények?       

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés