Nemzetközi sikert aratott a pécsi Vasarely album

2011. augusztus 19. péntek, 09:39 Képzőművészet
PDF

Nagy érdeklődéssel fogadták Portugáliában a "Vasarely és a matematika",  angolul a "The Vasarely Playhouse" című albumot. A pécsi Janus Pannonius  Múzeum kiadványát július végén, Coimbra városában, a Bridges 2011 Világkonferencia keretében mutatták be először a nemzetközi közönségnek.

 

A tudomány és a művészetek kapcsolódási lehetőségeivel foglalkozó konferenciának minden évben  más-más ország ad otthont. Tavaly, a Pécsi Kulturális Központ meghívására  Pécsett, 2010 Európa Kulturális Fővárosában találkozott a program csaknem 300 résztvevője,  a világ vezető egyetemeinek matematikusai, művészek, tanárok, kutatók, zenészek, oktatási szakemberek.  A szóban forgó album alapját képező tanulmányt is a pécsi rendezvényre készítették el a szerzők, Slavik Jablan és Ljiljana Radovic matematikusok, a baranyai megyeszékhely Vasarely Múzeumának anyagára támaszkodva.

A tanulmányt akkor egy kiállítás is kísérte, melyet  Slavik Jablan, a Belgrádi Matematikai Intézet professzora, a vizuális matematika művészet és tudományközi területének nemzetközileg elismert szakértője, illetve Fenyvesi Kristóf, a pécsi konferencia koordinátora, a finn Jyväskyläi Egyetem kutatója  szervezett. Ennek címe "Hogy tetszik a paleolitikus Op-Art?”volt.  A Cella Septichorában tartott tárlat bemutatta azt az ősművészettől  Vasarely modern művészetéig, illetve a számítógép által generált művészetig  vezető vizuális matematikai gondolatkísérletet, amelybe a PTE, a Kaposvári Egyetem és szerbiai egyetemek hallgatói is, az Ars Geometrica nemzetközi kurzus révén bekapcsolódtak.



Fenyvesi Kristóf, a kötet pécsi társszerzője és eddigi szervezései

 

Slavik Jablan ekkor a Vasarely-tanulmány és a kiállítás alapján egy interaktív, vizuális matematikai műhelyt is megvalósított. Ezt  az élményközpontú matematika-oktatásban is hasznosítható műhelyt vitték el most Fenyvesi Kristóffal Portugáliába, ahol a foglalkozás mellett  a The Vasarely Playhouse című  kiadvány  világpremierjére is sor került. Az angol nyelvű album iránt nagy volt az érdeklődés, ennek okakiadvány tetszetős kivitele mellett abban is keresendő, hogy  Victor Vasarely életművének matematikai vonatkozásairól  a nagyközönség számára mind ez idáig csak kevés információ volt hozzáférhető.

A kötetet  Slavik Jablan, a Belgrádi Matematikai Intézet professzora, Ljiljana Radović, a Nisi Egyetem Informatikai Karának matematikusa és  Fenyvesi Kristóf, a pécsi konferencia szervezője, a finn Jyväskylä Egyetem PhD hallgatója jegyzik. Az albumban a szerzők "élményszerű, önálló felismeréseken alapuló kutatásra hívják a művek szemlélőit. A kutatás során mindenki lehetőséget kap arra, hogy Vasarely szándékainak megfelelően, mintegy a művész alkotótársává válva, a művekben rejlő kombinatorikai, permutációs játékba is bekapcsolódjon." (Idézet az ajánlásból.)



Vasarely a mai napig ámulatba ejti a művészet és a matematika művelőit egyaránt

 

Az album hazai bemutatójára 2011. szeptember 23-án kerül sor a Kutatók  Éjszakája budapesti, központi rendezvényén a Gödör klubban.

 Az albumokba az alábbi linkeken lapozhatnak bele:

 http://issuu.com/balintradoczy/docs/hu_vasarelyplayhouse
 http://issuu.com/balintradoczy/docs/en_vasarelyplayhouse

Linkek a portugáliai Bridges konferencia OLDALAIRA:
http://bridgesmathart.org/bridges-2011/2011-speakers-coordinators/
http://www.familyday.hu/

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés