Science, Please! - Kétéves kutatói projekt zárult le a PTE-n

2011. augusztus 23. kedd, 09:54 Közélet
PDF

A Science, Please! Innovatív Kutatói Team projekt augusztus 23-án zárult tudományos szimpóziummal a Pécsi Tudományegyetemen. A projekt egy nagyobb ívű innovációs kutatási sorozat első lépcsője volt, az elkövetkező 5-10 évben további nagy volumenű kutatásra kerül sor, amelynek helyszíne a Science Building lesz.


A "Science, Please!" zárókonferenciájának megnyitóján Dr. Kovács L. Gábor, tudományos és innovációs rektorhelyettes röviden bemutatta a PTE innovációs kutatási projtektjeit és elhelyezte jelen pályázat zárókonferenciáját is a sorban. A Pécsi Tudományegyetem felismerte, hogy a "hagyományos" kutatások mellett egyre inkább szükség van az innovatív jellegű kutatástámogatásokra, amik jóval több pénzbe kerülnek és más forrásokat is kell hozzá megtalálni.

Ezért kidolgozták a PTE innovációs és kutatási stratégiáját, amelynek lényege azoknak a kutatásoknak a kijelölése, ahova 5-10 éven keresztül érdemes invesztálni. A stratégia gerincét öt nagy pályázat adja: az egyik és egyben legfontosabb a Science Building, amely hatalmas infrastruktúra- és műszerfejlesztési projekt, a TÁMOP 4.2.1b, amelyik a köztudatban úgy van jelen, mint a kutatóegyetemeket támogató projekt, egy ugyancsak milliárdos nagyságrendű műszerfejlesztési pályázat, és végül, de nem utolsó sorban a fiatalok felzárkóztatását, tudományos igényeinek a javítását, további érdeklődésének serkentését szolgálja a doktori iskolák és szakkollégiumok támogatására épülő projekt. A Science, Please! IKT pályázatát dr. Vermes István professzor, a projekt tudományos vezetője ismertette.

 

 A hőségre tekintettel dr. Kovács L. Gábor is ingujjban köszöntötte a záróworkshop résztvevőit

 

A Science Please! Innovatív Kutatói Team (IKT) létrehozása című projekt a környezeti károsodások bio-, környezet és informatikatudományi vizsgálatával, ezek eredményeiként megfogalmazott innovációkkal szolgálja a PTE oktatási és gazdaságfejlesztési célkitűzéseit; megalapozza a Science Building kutatási humán kapacitását, kutatási tevékenységét. A Kutatói Team összefogja az egyetem kutatói bázisát, nemzetközi beágyazottságával reagál a kutatási trendekre, a gazdaság igényeire. Hosszú távú stratégiai céljuk volt, hogy a Pécsi Tudományegyetem a fenntartható emberi élet kutatásának nemzetközileg elismert kiválósági központja, egyben a gazdaság és a társadalom számára hasznos kiemelkedő innovációs bázisa legyen. A projekt általános célja a fenntartható emberi élet kutatása – biotudományi, környezettudományi és informatikai innovatív megoldások keresése sok szempontból sikeresen megvalósult.

Az IKT projekt 2009. július 1-én kezdődött egy workshoppal, a mai, záróworkshop egyben a jubileumi tizedik is a sorban. Az elmúlt műhelytalálkozók programját végignézve azt mondhatjuk, hogy nem szégyenkezhetünk, hiszen tartalmas, nemzetközi részvétellel szervezett munkával töltött napok voltak. A közvetlen cél a humán erőforrás felkészítése a Science Building projektre. Az a koncepció, hogy akik az elmúlt két évben ebben a kutatói teamben részt vettek, folytatják a tevékenységüket a Science Buildingben. "Eredetileg úgy terveztük, hogy ez a zárókonferencia egyben az épület nyitókonferenciája is lenne, de mint tudjuk, két évet kellett várni az építkezés megkezdésére. Reményemet fejezem ki, hogy jövő nyáron viszont már meg tudjuk tartani az épület átadási ceremóniáját."

A kutatási eredményekről is kaptunk egy rövid áttekintést: "A kialakított kutatói csoportok különböző tudományos szinten álló és életkorú munkatársakból állnak, ezzel is segítve az innovatív kutatói közösség működését, a tudományos életpálya vonzó megvalósítását, a szakmai sztenderdek megismerését. Fontos eredménynek tartjuk, hogy a projekt időszaka alatt kilenc fiatal kutatónk szerezte meg a PhD diplomáját. A projekt futamideje alatt 108 kutató (66 magyar és 23 külföldi kutató, valamint 19 doktorandusz hallgató) dolgozott annak érdekében, hogy eredmények szülessenek. Több mint kétszáz publikáció, tíz szabadalom, számtalan nemzetközi együttműködés bizonyítja, hogy a projekt megvalósítói éltek a lehetőségeikkel."

 

A kutatócsoportok képviselői egész napos program keretében számolnak be az elért eredményekről

 

A mai nap folyamán a feldolgozott témák vezetői számolnak be az eredményekről, ezzel hivatalosan lezárul a Science, Please! IKT program, lehet tovább építeni a kutatói bázist más projektekkel.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés