Bóbita 50 – jubileumi évadnyitó

2011. augusztus 24. szerda, 15:24 Színház
PDF

Jubileumi, ötvenedik évadját nyitja meg a Bóbita Bábszínház. Az évfordulóhoz kapcsolódóan számos különleges programot ígér az igazgató. Új tagok, új lehetőségek, új előadások, több interakció, emlékkönyv és névadó ünnepség a 2011/12-es évadban.

 

 

 

„Majdnem 25 ezer néző látta a produkcióinkat az elmúlt évadban, bár a költözés értelemszerűen megnehezítette a működést, több fennakadást eredményezett”kezdte évadnyitó beszédét Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója. Egy év alatt 227 előadás, ebből nem pécsi, vagyis „táj” előadás 50 db volt, és 10 külföldi fellépésen öregbítették a Bóbita hírnevét. Díjat is kaptak. „Az új épületbe februárban költöztünk át és márciustól már előadások voltak itt”. A statisztikát folytatva: a Bábmúzeumot 450-en látogatták, száz fölött érdeklődtek a bábkészítő foglalkozás iránt, a Mesekuckó is fogadott már 45 főt és nyáron hat turnusban volt tábor, táboronként 10-13 gyermekkel. A szülők már most jelezték, hogy jövőre is hoznák a csemetéket és szeretnék, ha ottalvós táborként lehetne azt működtetni. Nyáron  -az eddigi gyakorlattal ellentétben – nem zártak be, minden szombaton „Síppal-dobbal-bábbal” – Zsolnay Bábos Nyár a Bóbitában címmel programokat prezentáltak, elsősorban vendégelőadók játékával színesítve a repertoárt. „Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy van érdeklődés. Amit mi is sejtettünk, de jó érzés volt konstatálni a tényleges igényt.” Az első szabadtéri bábelőadást is megtartották augusztus elején, mondhatni abszolút teltházzal, jövő nyáron pedig még több programmal kívánnak előállni.

 

Sramó Gábor igazgató sorolta a gazdag programkínálatot és az újdonságokat

 

Ünnepi évad lesz a mostani, hiszen 1961-ben, 50 éve jött létre a Bóbita Bábegyüttes, Kós Lajos vezetésével, és lett nagyon hamar országszerte híres, ismert, a Ki mit tud? győzelmeknek köszönhetően. Ennek tudható be, hogy 30 évvel ezelőtt, 1981-ben az Állami Bábszínház mellett első vidéki intézményként, a Pécsi Nemzeti Színház tagozataként létrejött a Bóbita Bábszínház, egyik első vívmánya pedig az volt, hogy Pécsre került a Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivál, aminek tavaly rendezték a tizenötödik kiadását. „Szeretnénk ezt ebben az évadban ezt méltóképpen megünnepelni, tavasszal – mivel 1962 tavaszán volt az első bemutatója a Bóbita Bábegyüttesnek, mi is úgy gondoltuk, hogy azon időpont körül tartunk egy ünnepséget.” Terveik közt szerepel egy emlékkönyv, amiben összefoglalják ezt az 50 évet, képekkel és adatokkal megfűszerezve, a róluk készült anyagokat, elsősorban a tévéfelvételeket, fényképeket pedig igyekeznek archívumba rendezni.  "Egy olyan előadással zárjuk a gyermekelőadások műsorát tavasszal, ami anno a Bóbitának híres darabja volt, a Péter és a farkas cíművel, most Kuthy Ágnes rendezésében, ezzel tisztelgünk Lulu bá (Kós Lajos) előtt.  Decemberben pedig Lulu bára fogunk emlékezni a születésnapján. Ő sajnos 2008-ban meghalt; 2011 decemberében szeretnénk a Bóbita Bábszínház Nagytermét hivatalosan is Kós Lajos Színházteremnek elnevezni."

 

Decembertől Kós Lajos nevét fogja viselni a Színházterem

 

Az új évad számos változást jelent a Bóbita életében. Már elment Schneider Jankó és Nagy Viktória Éva, ők Debrecenben fognak családi magánbábszínházat létrehozni. „Azonban végleg nem szakadnak el tőlünk, ugyanis a 3 kismalac és a farkasok továbbra is műsoron lesz, illetve Jankó jövő héten kezdi meg A bűbájos lakat című előadás rendezését.” Új tagként csatlakozik a Debrecenből érkezett Papp Melinda, aki nem csak bábszínészként, hanem igazgató-helyettesként is fog tevékenykedni.  Két kolléga évad közben érkezett: Károlyi Szabolcs Miskolcról, és Bogárdi Aliz Pécsről, zenész, akit valószínűleg nem kell nagyon bemutatni. Nem a színésztársulat tagja volt, de nagyon sokat segített Tóth Bernadett szervező, pénztáros, helyette Péter Judit fogja ellátni szervezési feladatokat.

Kilenc előadás továbbra is repertoáron marad, amiket az előző évadban, évadokban játszottak. Mostantól új menetrendet kell megszokni a Bábszínház látogatóinak: az előadások szombaton lesznek, egy nap kettő, délelőtt 10-kor és délután 4-kor. Az első előadás október 1-jére esik, a már említett A bűbájos lakat Berze Nagy János meséje alapján. „Novemberben két bemutatónk is lesz, a 2000-es évek nagy sikerű zenés produkcióját, a Diótörőt újítjuk fel új szereposztással, ez november 12-én kerül bemutatásra, a hónap végén pedig a SzerelMese című előadás, egy francia író meséjéből.” 2012 februárjában egy tradicionális görög árnyjáték-komédiát állít színpadra az új tag, Károlyi Szabolcs, Csalafinta Karagöz címmel. Ez különleges előadásnak ígérkezik, hiszen nem nagyon látható ilyen típusú darab a magyar bábszínházak repertoárjában. „Az évadot a már említett Péter és a farkas című hommage előadás zárja, illetve az évad vége után nyáron még egy felnőttbáb előadást is be szeretnénk mutatni, de ennek részletei egyelőre legyen titok.”

 

A Bábmúzeumba is érdemes betérni, bábtörténelmi emlékek sorakoznak a Bóbita emeletén

 

Az előadásokon kívül egyéb programokra, műhelyekre is érdemes kilátogatni a Bóbitába: a bábkészítő foglalkozásra, aminek Stadler Kinga lesz ennek az állandó felelőse, illetve a Bogárdi Aliz vezette Mesekuckóra. A Bábmúzeumban is lesznek újdonságok, például a Családi napon lesznek kézbe vehető és kipróbálható bábok, szeptember 10-én pedig egy kiállítás megnyitóra várják az érdeklődőket szeretettel;  „Régi az újban – a Hincz család bábszínháza”  - az OSZMI (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet) Bábgyűjteményéből érkezik a Bábmúzeumba, közel egy évszázados bábokat lehet majd december 31-ig megtekinteni.  A jövőben az OSZMI-ból további kiállítások fognak érkezni, illetve szeretnének bemutatni más színházakat, alkotókat.  A Kakaóbár pedig mostantól Café Griff Kakaóbár név alatt várja a kakaóra, kávéra, üdítőre vágyó bábozókat, utalva ezzel az egyik Bóbitás bérletre, illetve a Zsolnay közkedvelt motívuma volt. Érdemes lesz a 2011/12-es évadban többször kimenni az egykori Dozso épületébe, és beülni az előadásokra.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés