Átalakuló megyei feladatkörök

2011. augusztus 25. csütörtök, 13:54 Közélet
PDF
Hamarosan jelentősen meg fog változni a megyei önkormányzatok tevékenysége (képünkön a megyeházi homlokzat), szerepe. Ezzel kapcsolatban tartott beszámolót két, az ügyekben jártas szakember. A pécsi megyeháza egyik különtermében dr. Hargitai János, Horváth Zoltán társaságában beszélt a jövőről.



Évről-évre újabb feladatokat testálni a megyei, illetve egyéb szintű önkormányzatokra, hozzárendelt pénzügyi források nélkül nem lehetjelentette ki Hargitai János kormánymegbízott, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője. – Ezen a gyakorlaton mindenképpen változtatni szükséges, ennek pedig most jöhet el a gyakorlati megvalósítása. Mert az idő már réges-régen megérett !

Ezért aztán az állam bizonyos kötelezettségeket magához emel, de ezzel együtt jár majd a vagyon mozgása is – folytatta a politikus. – Ettől kezdve jól átláthatóvá válik az egész rendszer. Ráadásul a megyék rendeletalkotási jogokat is kapnak, ami eddig nem volt meg az eszköztárukban.


Horváth Zoltán (balra), Hargitai Jánossal közösen örült az új rendnek


– A megyék elsősorban a területfejlesztési ügyeket veszik át, méghozzá rövidesen – szólalt meg Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. – Vagyis, az elkövetkezőkben nem a beruházások kerülnek a középpontba, hanem egyes térségek. Ennek mentén valósulhat meg minden.

Az őszi változások kapcsán fontos megjegyezni, az új rendszerben a megyei jogú város, mint fogalom megszűnik. Ennek ellenére, természetesen a megyeszékhelyek sehol sem veszíthetik el a súlyukat.

Ha egy példával lehetne érzékeltetni az új szemléletet, akkor azt mondhatnánk: eddig az 1400 megyei, önkormányzati dolgozó legfeljebb 5-10 000 ember ellátásában, segítségében tudott részt vállalni. Ettől kezdve viszont egész Baranya minden polgára érezheti majd a munkájukat. Vagyis, nem csupán a kötelező feladatkörök elvégzése hárul rájuk. Éppen ellenkezőleg, azokat az állam átveszi tőlük, jelentős mértékben. Ezért válik nagyobbá a mozgásterük, számos kérdésben.

A pénzért való harc persze nem szűnik meg, de arról – a két megyei irányító szerint – eddig is a politikusok döntöttek. Ez nem változik meg, ám másképpen lesz az eljövendőben, ezt már most határozottan kijelenthetjük.

Hozzászólások

 
0 #1 Román 2011-08-26 07:08
Ez nem átalakítás, hanem elsorvasztás. Mi a terv, ezzel kellett volna kiállni!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés