Volt üvegtörés, lesz avatás

2011. augusztus 30. kedd, 09:16 Képzőművészet
PDF
Szorgosan dolgoznak a szakemberek Pécsett, az Uránbányász téren. Ami érthető, ha tudjuk, szerdán, 18 órakor ünnepélyesen átadják a „37 négyzetméter” című alkotást, a tér új művészeti jelképét (képünkön).





A régió szakmai szervezete, mint kivitelező van jelen a munkahelyen. A fémszerkezet már elkészült, az üvegek beszerelése folyamatban van, a térburkolatok elrendezése is zajlik. Bár közel az átadás pillanata, azért kapkodásnak jelei nem látszanak.  

– Voltak üvegtörések, ami egy ilyen munkálatnál egyszerűen velejárója a műveletnek – árulta el Horváth András, a Dél-Dunántúli Építész Kamara elnöke, építész. – Az elfogadott norma a 15%-os veszteség, ezen belül maradtunk. De hamarosan megérkeznek a hiányzó darabok, remélhetőleg az avatásra minden a helyére kerül. Sőt, ebben teljes mértékben bizonyos vagyok! Mert már kedden délelőtt is látható, jól állunk.



A törött üveget természetesen nem építik be, van helyette másik

– A pályázat ismertetése után, azután a kivitelezés során megosztottá vált a fogadtatás, a városban, illetve a környéken járók között!

– A mű a térnek is megtiszteltetés, ezt fontos hangsúlyozni! Hiszen a múltra emlékeztet, emeli a színvonalát, de jó, ha a környéken élők szintén a magukénak érzik. A rongálásra meg egyrészt nem lehet felkészülni, hiszen nem a vandálok javára készül valami. Másrészt viszont, ha már itt fog állni, akkor a közös figyelem, a tudatformálás talán megóvja a sérülésektől. Ebben persze segíthet a térfigyelő rendszer működése is.

Harminchét négyzetméter

Az alkotás a „37 négyzetméter” címet viseli. Ezzel a megálmodók, Palatinus Dóra, illetve Makra Zoltán, az uránvárosi hőskorra akartak utalni. Amikor ekkora alapterületű lakások jelentettek sokaknak új otthont, az ércbányászat megindulásának éveiben. Az alkotást 2011. augusztus 31-én, 18 órai kezdettel, ünnepélyes keretek között „leplezik le”, elsősorban a városrészben lakók örömére. Az eseményen, a tervek szerint részt vesz dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere mellett Pierre Vasarely, a franciaországi Aix-en-Provance városában működő Vasarely Alapítvány elnöke is.    

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 30. kedd, 09:39

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés