Októberben elmarad a CinePécs

2011. augusztus 30. kedd, 12:13 Közélet
PDF

A Dél-Dunántúli Filmalap 2009-ben és 2010-ben is sikeres, a szakma által elismert filmfesztivált rendezett a Kulturális Ipari Klaszter keretében. A fesztiválokat az Önkormányzat (ezekben az években az EKF program büdzsé), az állami források és a támogatói megjelenések finanszírozták.

 

 

A 2011-es évre is ilyen összetételben kellett volna kialakulnia a finanszírozásnak, de sajnos ezek közül egyik sem valósult meg, ezért az októberre tervezett fesztivál elmarad.

Halvány esélye van még annak, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumból érkezhet támogatás, de akkor is egy későbbi időpontban lehet már csak a fesztivált megszervezni.

A források elapadásának ismert okai vannak, és nem függnek össze a CinePécs sikerével. A város kifeszített költségvetését tovább terheli az EKF elhúzódott beruházásai és az új intézményi struktúra finanszírozása, ezért ebben az évben nem volt meglepő a forráshiány.

Annál meglepőbb volt azonban a Magyar Mozgókép Közalapítvány tavalyi döntése, amely egyetlen forint támogatásban sem részesítette Pécset, hivatkozva arra, hogy az EKF miatt biztosan van a kultúrára elég pénz.

A szponzorok, támogatók mindig csak egy kisebb részét adták a büdzsének, így a nagyobb rész hiányában nem várhatjuk a vállalkozásoktól a teljes finanszírozást.

A Filmalap és a Kulturális Klaszter vezetése bízik abban, hogy konszolidálódik a gazdasági helyzet és a város újonnan alakuló kulturális ipari stratégiájában a filmfesztiválnak is helye lesz.

A CinePécs (korábban Moveast) Nemzetközi Filmfesztivált még jegyzik a szakmai berkekben, a dél-kelet európai fesztiválok számítanak működésére a jövőben.

A Dél-Dunántúli Filmalap nem adta fel a régió audiovizuális iparának szervezését és töretlen lendülettel dolgozik azért, hogy a Budapesten egyébként virágzó iparág decentralizációja minél előbb megtörténjék és a kulturális iparnak ez az ága is fenntartható fejlődési pályára álljon.

 

Keresnyei János

igazgató

Hozzászólások

 
0 #1 Spulni 2011-09-02 17:00
Az a hír, hogy nincs hír!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés