Mit rejt a padlás?

2011. augusztus 30. kedd, 15:11 Bereczki Lajos Közélet
PDF
A pécsi Várostörténeti Múzeum padlása a történelem során sokat látott, a város iparosodásának hajnalán a tímárok itt szárították a bőröket, jóval később múzeum lett belőle, ahol mostanában sokan megfordulnak. A padlás most azokat az iskolásokat várja, akik a kor szellemének megfelelően interaktív módon kívánnak ismereteket szerezni Pécs történetéről.


Kedden délután pedagógusokat láttak vendégül a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának Várostörténeti Múzeumában, ahol egy új, az oktatásban kiválóan használható lehetőségről, a foglalkoztatótér programjairól adtak áttekintést.
Walterné Müller Judit megyei múzeumigazgató-helyettes nyitotta a sort, aki a padlás titokzatosságát, a gyermeki fantáziában elfoglalt misztikusságát emelte ki. Nem véletlen, hogy a megújult foglalkoztató is ebben az izgalmas térben kapott helyet, amely kiválóan alkalmas arra, hogy a nemrég pályázati úton elnyert eszközök segítségével a város történetéről nyújtson az életkori sajátosságuknak megfelelő ismereteket a gyerekek számára.




A padlás izgalmas, rejtélyes hely


Az őt követő Pásztor Andrea múzeumpedagógus tájékoztatta lapunkat a beruházás legfontosabb elemeiről. Megtudtuk, hogy a padlás kialakítása 37,5 millió forintba került, míg működtetésre 16 milliót nyertek, szintén pályázati forrásból. Az „időutazásban” segít a 33 korhű viselet, amelynek hatalmas sikere van a gyerekek körében. A filmklubot 20 babzsák teszi komfortossá, míg a színészi ambíciókkal bírók egy valódi színházi függöny mögött várhatják, hogy az előadás megkezdődjön. A mesesarkot párnák teszik kényelmessé, egy hatalmas földre teríthető kataszter térkép pedig az egykori helyszín, a Malomszeg életszerű elképzelésében nyújt segítséget. Ehhez egy a múzeum épületegyüttesét, a Derflit ábrázoló, szétszedhető fa makett is hozzájárul.




Rengeteg eszköz segíti a foglalkozásokat

Végül Kőszegi Gábor múzeumpedagógus
beszélt a programokról. Az idén február óta működő foglalkoztatótér tíz, különböző korosztályoknak szóló programmal várja a látogatókat. Óvodástól az egyetemistákig mindenki megtalálhatja a neki megfelelő, érdeklődési körébe tartozó programot. A négyszáz forintos részvételi díjért a diákok 45 percben filmeket nézhetnek Pécs múltjáról, kitekintést kapnak a Derfli kialakulásáról, működéséről, megismerkedhetnek az egykori tímárok munkájával, a város helytörténetével és még sok érdekes dologgal találkozhatnak, melyeket az ott található eszközök és technika még érdekesebbé tehet a számukra.




Minden korosztály talál magának érdekességet


A látogatást a csoportok részéről az érkezés tervezett időpontja előtt egy héttel kell jelezni, hogy a múzeum munkatársai fel tudjanak készülni a fogadásukra. A regisztrációban segítségükre lehet a padlás honlapja, melyet a padlas.jpm.hu helyen érhetnek el.
Ezek után mit is mondhatnánk: kedves pedagógusok és gyerekek, irány a padlás!

 

Hozzászólások

 
0 #2 Kolmann 2011-08-31 17:33
Nagyon jó a honlap, megnéztem, gratulálok! A programok is érdekesek, mint pedagógus érdekel a dolog. Átnézünk a gyerekekkel.
Idézet
 
 
0 #1 Norbert 2011-08-30 17:18
Nekem erről az jut eszembe, hogy: Szilvásgombóc ó ó ó ó.....amúgy tök ötletes a kezdeményezés.
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés