Pécs napja, kitüntetésekkel

2011. szeptember 01. csütörtök, 10:18 Közélet
PDF
Ünnepelt Pécs Megyei Jogú Város, hiszen szeptember 1. immár évtizednél hosszabb ideje a baranyai megyeszékhely kiemelt napja. Ezért hát, ünnepi közgyűlést rendeztek a Pécsi Nemzeti Színházban, bár már előtte is volt egy programpont.




Csütörtökön, kilenc órakor gyülekeztek a meghívottak Pécsett, a Király utcában, a Líceum templomában, ahol ünnepi misével vette kezdetét az eseménysorozat.

Ezután a vendégek, meghívottak, ünnepeltek, kitüntettek serege átsétált a majdnem szomszédos teátrumba. Ott Gulyás Dénessel közösen, tíz órakor, illetve utána néhány perccel, elénekelték a megjelentek a Himnuszt.

Ezt követően, dr. Páva Zsolt, a város polgármestere, beszédével nyitotta meg az eseményt. Amiben kitért arra is, hogy az elmúlt éven, 2010-ben sikeres évet zárt Pécs, az Európa Kulturális Fővárosa 2010-es programsorozatával. Ennek ellenére, a városvezető további küzdelmeket kért mindenkitől. Persze nem fegyverrel, de szellemi erővel mindenképpen, mert akkor tovább gyarapodhat, fejlődhet az általa vezetett település.

Közvetlenül ezután, Pécs város püspöke lépett a mikrofonhoz, aki ilyen minőségében első alkalommal kapott szót, a város napján. Udvardy György szinte mindenben felajánlotta segítségét, végül megerősítő, megújító ünnepet kért, mint helyi egyházi vezető.

A lokális kulturális élet sokszínűségét bemutatva, fellépett a pécsi Leőwey Klára Gimnázium néptánccsoportja, akik német táncokkal, zenékkel szórakoztatták a nézőtéren ülőket. Őket az August Senoa, horvát nemzetiségű asszonykórus követte a színen. A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola táncosai voltak a sorban a harmadikok.

A PNSZ operatagozatának igazgatója, Gulyás Dénes is visszatért a deszkákra, bizonyítva hangjával, hogy nem csupán a vezetéshez ért, de az énekléshez is. A Vivat Bacchus énekegyüttese, öt fiatal férfi csempészett varázslatos hangulatot a falak közé, amikor felcsendült a műsoruk első hangja.



A horvátok táncai, dalai is az ünnepelés részévé váltak

A Pécsi Nemzeti Színház művészei már a most indult évad programjából adtak ízelítőt. Ezzel, mint vendéglátók, jó reklámot is csináltak, a „cégnek”. Ennyi „izgalom” után egy szünet szakította meg a közgyűlés menetét. A folytatásban különböző díjakat adtak át a vezetők, az arra érdemeseknek.

A város díszpolgára kitüntető címet Keserű Ilona kapta. Ő elmondta, akik most elismerést vehettek át, azok szinte biztosan akkor is ezt az utat járták volna be, ha most nem állhatnának félkörben, együtt jutalmukkal a kezükben.

Az összejövetelt Páva Zsolt zárta be, utalva rá, Pécs a kultúra városa. Mindez pedig nem frázis, hanem maga a valóság, amit mostanában is lehet tapasztalni, mert ez egy kiapadhatatlan forrás.

A Szózat hangjai után már tényleg csak a távozás volt vissza.


Módosítás dátuma: 2011. szeptember 01. csütörtök, 13:02

Hozzászólások

 
0 #3 Isízy 2011-10-03 21:09
Igen, az utolsó mondat tényleg kicsit selejtes.

Lehet, hogy az ilyen finomságokat nem tanítják már az újságíró-iskolában.

V. P.P. ekkor épp hiányzott.
Idézet
 
 
0 #2 Isízy 2011-10-03 21:06
Én az újságíró utolsó mondatát is snassznak érzem.
Idézet
 
 
0 #1 Jonathen 2011-10-03 21:04
Kedves újságíró: (P. P.)!

Gulyás Dénesnek fordított a bizonyítani valója.

Tudjuk, hogy kiválóan énekel, most csak abban reménykedünk, hogy énekéhez hasonló remek lesz a vezetése is.

ÚGY LEGYEN! A VÁROS PEDIG TÁMOGASSA MINDENOLDALÚAN!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés