Felveri a gaz a járdát

2011. szeptember 06. kedd, 16:20 Közélet
PDF
A szocializmus idején, a tervutasításos rendszerben azt is mondhattuk volna: szépen gyarapodik Pécsett a zöldterület (képünkön), a gondos gazdálkodás hatására. De a rendszert magunk mögött hagytuk, ezzel együtt meg úgy tűnik, a kiskapát is.




Elképesztő, milyen mértéket öltött a város útjai, járdai mentén a virágzó gaz. De senki se a külvárosban kutasson, annál sokkal egyszerűbb a feladat! Az egyik legszebb példa erre, a sok közül a József Attila utca, illetve a Szabadság utca sarkán lévő áruház előtti járda.

Angol, illetve francia kertépítők is megirigyelhetnék a növényzetet, amit a természet adott, az ember meg nem vette el a polgároktól. Mindez nem néhány nap eredménye, hosszú-hosszú hónapoknak kellett eltelnie, mire idáig eljutottunk!

Már az is gondolatébresztő, mennyire repedezett a járda, a kínai bolt előtt. De a viruló csík szép dicsérete annak, hogy senki sem tapossa le a „gyepet”, könnyelműen. Ha meg nem lennének törésvonalak, akkor persze a „szép” sávok sem élhetnének a porban, koszban, benzingőzben, gázolaj kormában.



Talán ha így akarták volna, akkor nem sikerül ilyen dúsra, szélesre

Ezzel az „üggyel” kapcsolatban, a szakmai elvárások szerint, meg kellett volna kérdezni egy városi illetékest. De teljesen felesleges meghallgatni a magyarázatot arról, amit nehéz megérteni, elfogadni.

Mivel csak az lehet a felelet: minden igyekezetük ellenére sem képesek rendben tartani a legforgalmasabb belvárosi szakaszokat sem. Nyilván azért, mert nincsen rá anyagi keret. A megyeszékhely gazdasági helyzetét mindenki ismerheti, akit egy cseppet is érdekel a dolog.

Persze, olcsó demagógia, de egy közmunkás, egy kiskapával azért csodákra lenne képes, egy hónap alatt, egy műszakban, a megszakadás legkisebb veszélye nélkül is. Ketten meg már akár beszélgethetnének arról is, milyen hasznos, amit tesznek a kicsiny kéziszerszámukkal.


Hozzászólások

 
0 #2 Éva néni 2011-09-09 06:33
Egyetértek, bár nem hiszem, hogy a szociális munkás képes lenne megtanítani akár a közmunkást, akár az áruház tulajdonosát, hogy ő is rendbe teheti az előtte lévő közterületet. Bizony ez régen így volt, és az az igazság, hogy ma is van erre példa. Pont a belvárosban, a fenti területtől nem messze lévő utcákban, - Rét, Semmelweis, Kassa, stb. - a lakók virágokat ápolnak, füvet nyírnak, stb. Úgy látszik a jó példa mégsem mindenhol ragadós.
Idézet
 
 
0 #1 uhu ági 2011-09-08 11:14
Az elmúlt 50 évben kiirtották az emberekből azt az érzést, hogyí a közös tulajdonért tenni kell. Az elmúlt időszakban is csak azok tartották rendben az épületük vagy bérleményük előtti területet, akikben volt egy kis jó érzés, otthonról megtanulva. Ha havat el kell lapátolni, akkor a gyomot kiirtani sem lehetetlen.
Figyeltem, a közmunkásnagy része nem hajol le mert valószínű nem részletezte senki hogy mi is a feladata. Az egyetemen inkább szociális munkás szak kellene mint nagy mennyiségű politológus és pszichológus. Gyakorlatiasabb dolgok,
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés