Mindenkit megszámolnak!

2011. szeptember 07. szerda, 16:32 Közélet
PDF
Hamarosan népszámlálás lesz hazánkban. Ennek okán Pécsett, a Baranya Megyei Kormányhivatal épületében, a József Attila utcában, szerdán megkezdődött a kérdezők szakmai felkészítése. Ami mostantól, megyeszerte folyamatos lesz. (A képen a napi programterv látható.)



Cseppet sem egyszerű, mintegy 10 000 000 millió magyar állampolgárt számba venni. Márpedig ez a feladat vár sok-sok jelentkezőre, akik a munkát elvégzik, 2011. október 1-től október 31-ig.  

A lakosságot felkeresőknek minimum érettségéivel kell rendelkezniük, ám jelentős arányban lesz közöttük diplomás egyén is, aki éppen munkanélküli. Megbízási szerződéssel végzik majd a tevékenységüket a kiválasztottak. A válaszadás nem önkéntes, hanem kötelező!

– Háromféle módon lehet letudni a dolgot – adott felvilágosítást Takács Mihály, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási felelőse. – Egyrészt, ha valaki kívánja, akkor a munkatársunk az általa megadott adatokat felírja. De akár az önkitöltős módszert is választhatja bárki. Ami a legnagyobb újdonság, hogy a világhálón keresztül, számítógéppel is lehet felelteket adni, a kérdésekre.



Egyelőre még csak ismerkednek a dolgokkal a kiválasztottak

– Ez vonzónak tűnik a számítógéppel, internetes kapcsolattal rendelkezők számára. De más teendőjük is akad az ügyben?
– Igen, ám nem sok. Mindenkit megkeresünk, de először levélben. Aki pedig az elektronikus utat tartja számára a legkedvezőbbnek, az kap egy olyan kódot, amivel csak ő tud belépni a rendszerbe. Erre október 1-e, és 16-a között nyílik lehetőség, addig bizonyosan nem keresik meg személyesen. Ha valakinek sikerül jól kitöltenie az oldalakat, akkor azt a központi gép regisztrálja, erről elküldünk egy elektronikus értesítést is, az illetőnek. Ekkor viszont, a személyes találkozás már valóban elmarad.

– Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen procedúra?
– Esete válogatja. Hiszen függ a kortól, iskolai végzettségtől, gazdasági aktivitástól egyaránt. Erős tíz perc alatt elvégezhető. De gyermekek esetében már három perc sem kizárt.

– A hajléktalanokkal mi lesz? Őket sem hagyják ki a sorból?
– Komoly szakmai feladatnak számít, a fedél nélküliek regisztrálása. Éppen ezért igyekszünk őket előrevenni a sorban. Az utcai szociális munkások segítségét is igénybe vesszük ehhez a feladathoz. Azután persze jöhetnek a lakcímmel rendelkezők is. Összességében óriási kihívás mindezt a lehető legjobban teljesíteni. De elkerülhetetlen, hogyha képet akarunk kapni a magyar lakosságról, bizonyos társadalmi változásokról.

Hozzászólások

 
0 #1 Genna 2011-09-09 06:20
Érdekelnének mire is kíváncsiak...
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés