Filmekkel a diszkrimináció ellen

2011. szeptember 08. csütörtök, 08:54 Bereczki Lajos Film
PDF
Már sugározzák az ATV csatornáján azt az öt kisfilmet, melynek elsődleges célja a diszkrimináció csökkentése. A 25 perces dokumentumfilmek olyan roma embereket mutatnak be, akik életükkel, munkájukkal példát mutatnak a többieknek, egyszersmind a többségi társadalomnak is. (Képünkön a filmek rendezője Vass Zoltán István látható)






A Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont (DDRFK) „Engedj közelebb” címet viselő projektje keretében öt film, valamint egy negyven másodperces televíziós, és egy szintén negyven másodperces rádiós szpot készült, amelyeket országos és regionális adásban egyaránt, főműsoridőben sugároz televízió és a rádió.
A dokumentumfilmek rendezőjével Vass Zoltán Istvánnal a forgatások befejeztével beszélgettünk kisebbségről, többségről, filmekről és a társadalmi szemléletváltás szükségességéről.

- Egyszóval, van roma kérdés most Magyarországon?
- Csak az gondolhatja az ellenkezőjét, aki nem ebben az országban él. Sajnos még mindig megy a cigányozás és úgy tűnik, nem lelte meg az ellenszerét ennek a társadalom. A legnépesebb honi kisebbség ügye óriási probléma, melyet a film eszközeivel is, évtizedek óta boncolgatnak. Az utóbbi időszak magyarországi történései pedig bebizonyították, hogy a feszültség szinte kitapintható, olykor robbanásszerű események láncolatát indítja el, amely akár erőszakba is torkoll. Soha sem a pozitív példák jelennek meg, soha sem a cigányságban meglévő értékek felmutatása történik, hanem a rossz példák sulykolásával próbálnak egyesek olyan képet kialakítani a cigányokról, amely aztán szinte lehetetlenné teszi számukra a kitörést ebből a képzeletbeli, de sokszor fizikailag nagyon is érzékelhető skatulyából.

- Ebben a közhangulatban kapott felkérést öt kisfilm rendezésére. Meglepte ez?
- Inkább örültem ennek és nagy izgalommal töltött el. A fő szempont az volt, hogy egyes roma emberek sorsának bemutatásán keresztül ismerjük meg ennek a kisebbségnek a mindennapi életét és a gondjait. Volt olyan főszereplő, akit ajánlottak nekem, de én is gondoltam emberekre, akiket mindenképpen szerettem volna bemutatni a 25 perces filmben.

Hadd említsem meg a filmek témáit! Az elsőben a népszerű énekesnő Oláh Ibolya bukkan fel, majd ifjabb Suki András zongoraművészt mutatják be, őt követi Rafa-Gyovai Tibor, aki a Mobilitásban, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúságpolitikai háttérintézményében dolgozik, Lakatos Krisztiánt egy fiatal és tehetséges ökölvívót mutat be a negyedik film, míg az utolsó alkotás Nótár Ilona alakját villantja fel, aki a SOTE-n tanít, amúgy szülésznő.

- Mit szóltak mindehhez a környezetében, vagy a kollégák?
-  Nagyon erős és pozitív visszhangja van a forgatásoknak a kollégáim és a barátaim körében is. Május közepén kezdtünk filmezni, június közepén vettük fel az utolsó képkockákat, összesen ötven órát rögzítettünk, filmenként pedig átlagosan 3 napot forgattunk. Bejártuk az országot, mivel a kisfilmekben többen megszólalnak a szereplőkről, így Oláh Ibolya története miatt Tiszadobra kellett utaznunk, míg Erdei Zsolt kedvéért Székesfehérvárra mentünk el. A stáb megkönnyezte az utolsó napon azt, hogy többé nem állunk össze a feladat miatt, ez is azt jelzi, hogy mennyire kötődtek az forgatásban résztvevők ehhez a témához. Mindegyik kolléga megígérte, hogy eljön a közös vetítésre, ez is ritka egy forgatás végén.

- Hol és mikor láthatjuk a filmeket?
- Az ATV csatornáján vasárnaponként vetítik fél hattól a dokumentumfilmeket.

-Milyen hatást vár mindettől?

- A megfogalmazott céllal, a diszkrimináció csökkenésével számolok. A cigányság körében remélem a jó példák, a bemutatott sorsok, emberek bizonyára jelentős hatással lesznek. Rajtuk keresztül olyan példákhoz jutnak a romák, amely megerősítheti bennük, hogy kitartással, tanulással, tehetséggel sokra vihetik. Remélem többen fognak elindulni ezen az úton, legyen az a sport, a művészet, vagy a tudomány. A többségi társadalom pedig érzékelheti, hogy a cigányság nem átok, hanem érték a közös hazában. Ha lenne rá lehetőség akár nagyobb lélegzetű filmes alkotást is szentelnék ennek a témakörnek.







 

Hozzászólások

 
0 #2 Károly 2011-09-09 08:30
Ha nem is meggyőzhetőek, de talán látják, hogy vannak akik másképp gondolkodnak mint ők. Ráadásul többen vannak. Ennyi is elég.
Idézet
 
 
0 #1 Remény 2011-09-09 06:21
Általában kétségeim vannak, hogy meggyőzhetők-e az elvakultak...
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés