Művészeti akció középpontjában a MiZo gyár

Képzőművészet
PDF

December 11-13. között színházi, audiovizuális, képzőművészeti és zenei alkotások valósulnak meg a Tüzér utcai volt MiZo-gyár területén.  A dramaturgiát a gyár történetére és jelenlegi állapotára reflektáló hely specifikus performanszok és installációk lánca alkotják.

Az alkotók az elsőkörös asszociációktól jutnak el a tíznapos munka során a hely mondanivalójáig. A cél, hogy a gyár termetes csarnokainak hangulata elevenedjen fel fényfestésekkel, videó- és vetített képekkel, installációkkal, zajokkal, hangokkal, zenével és művészi jelenléttel.

 Az eseményhez az Emberség Erejével Alapítvánnyal közösen LEGO-installáció társul.  Az Üres Tér Társulat a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, a tematikus felvezető években immár több alkalommal életet vitt üresen álló épületekbe, közterekbe. Az akciók során találkozási pontot teremtenek különböző kultúrák, fiatal művészek számára, miközben önszerveződő, független, aktív alkotókört hoznak létre. A társulat célja az is, hogy utánpótlást neveljen a kulturális életben. Hat éve  működő diákszínházukban 15-23 éves fiatalok játszanak, valamint foglalkoznak drámapedagógiával is. Az utóbbi két év utcaszínház és performansz akcióiban nagy szerepet vállaltak a gimnazista és egyetemista tagok.

Az Üres Tér Társulat együttműködik diákszínjátszó táborokkal, fesztiválokkal, évente egy külföldi fesztivált meglátogatnak, ennek keretében jártak már Avignonban, Berlinben és Grasse-ban. A társulat nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy újraértelmezze a színház fogalmát; e folyamatot kutatásnak is használják.
 
Az Üres Tér jövő évi koncepciójához tartozik, hogy aktívan bevonja a kulturális életbe a perifériákon élőket azért, hogy a workshopokon keresztül olyan utcaelőadások születhessenek, amelyek megállják a helyüket itthon vagy akár külföldön.

A Bázisprogram során egyaránt közreműködtek fényképészek, festők, szobrászok, táncosok, pantomimesek és zenészek. Az elmúlt években a társulat szervezett comedia dell’ arte és pantomim műhelymunkákat. Az alkotók a program minden részében a fenntarthatóságra törekednek, hiszen állomásaikon egyszerű struktúrával bíró, mobil alkotásokat hoznak létre. 

Pécs2010 Sajtóiroda

 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés